Przepis na chleb koziarniacki wiejski. Składniki:
- 0,75 litra zsiadłego mleka lub serwatki,
- około 1 kg mąki żytniej,
- 0,5 kg mąki pszennej,
- woda,
- sól,
- 2 dag drożdży.
Przepis na chleb koziarniacki wiejski. Wykonanie:
Do zsiadłego mleka lub serwatki wsypujemy mąkę żytnią i drożdże. Następnie przygotowujemy rozczyn i pozostawiamy go na dwanaście godzin. Po upływie tego czasu mieszamy ciasto, dodając mąkę żytnią i pszenną. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na dwie porcje i wkładamy do nagrzanego pieca. Chleb wypiekamy około 2 godzin.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wachowicz odwiedziła miejsce swojego ślubu! Co na to mąż? Wszystko nagrały kamery
- Która się ubiera, a która "przebiera"? Projektant wziął pod lupę gwiazdy po 50-tce
- Bronisław Cieślak przed śmiercią wyznał prawdę o Cieślak i Miszczaku. Chwyta za serce
- Iza Krzan pokazała się tak, jak stworzył ją Bóg. Na ten widok opadną wam szczęki