Przepis nr 1. Proste przekąski na imprezę, które posmakują każdemu: surowe warzywa z pysznymi sosami
Nie ma chyba prostszych i zdrowszych przekąsek na imprezę niż surowe, chrupiące warzywa, pokrojone w drobne słupki. Nie dość, że to przekąska prosta w przygotowaniu, to jeszcze pełna witamin. Czipsy czy słone paluszki przy surowych warzywach nie mają najmniejszych szans.
Do tej prostej przekąski na imprezę na zimno doskonale nadają się na przykład:
- marchewka
- seler naciowy
- kalarepa
- ogórki
- papryka
Żeby przekąski z surowych warzyw urozmaicić, wystarczy obok pokrojonych warzyw postawić pojemniczki z dipami. Oto trzy szybkie przepisy na ich przygotowanie:
Przepis na dip oliwkowy
Do blendera wrzucamy pół garści oliwek, dwie łyżki oliwy, kilka listków świeżej bazylii, pół ząbka czosnku i dwie łyżki jogurtu naturalnego. Blendujemy i gotowe.
Przepis na dip curry
Dokładnie wymieszać ze sobą 25 dag jogurty, 3 łyżki majonezu i 2 łyżeczki curry. Doprawić do smaku odrobiną soli.
Przepis na dip koperkowy
Posiekany pęczek koperku wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 350 g jogurtu
Do surowych warzyw świetnie sprawdza się tez hummus i pasta z awokado. Jak ją zrobić: Przepis na guacamole, czyli meksykańską pastę z awokado
Przepis nr 2. Szybkie przekąski na imprezę na ciepło: pieczarki faszerowane serem i boczkiem
Nadal pozostajemy przy prostych przekąskach. Tyle, że tym razem będzie to przepis na imprezowe przekąski na ciepło. W roli głównej wystąpią pieczarki, żółty ser i boczek. Choć z wypełnieniem możecie oczywiście dowolnie eksperymentować.
Składniki:
- 15 średnich pieczarek
- 80 g żółtego sera (można też pół na pół z serem pleśniowym)
- 40 g boczku
- cebula
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Pieczarki obieramy i odrywamy z nich ogonki
- Cebulę i ogonki drobno siekamy
- Na suchej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek
- Gdy tłuszcz z boczku się wytopi, dorzucamy do niego pokrojoną cebulę i nóżki pieczarek
- Doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy całość przez ok. dwie minuty, po czym zdejmujemy z ognia i zostawiamy do przestudzenia
- Do masy dodajemy starty ser, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki
- Wszystko mieszamy, po czym wypełniamy farszem kapelusze
- Pieczarki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy pozostałym serem
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25 - 30 minut
Przepis nr 3. Zdrowe przekąska wegetariańska na zimno: zielony pasztet Makłowicza i Bikonta
Ta przekąska wymaga nieco więcej czasu na przygotowanie. Warto go jednak poświęcić. Zielony pasztet zachwyci nie tylko wegetarian. Jego kolor i delikatna konsystencja spowodują, że co drugi z gości imprezy poprosi cię o zdradzenie przepisu na tę pyszną przekąskę.
Przepis pochodzi z Nowoczesnej Kuchni Polskiej Bikonta i Makłowicza - serii kulinarnych książek, które jakiś czas temu można było kupić z papierową wersją Nowin.
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 500 g mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 4 jajka
- 150 g tartej bułki
- sól i świeżo zmielony pieprz
- masło
Przygotowanie:
- Cukinię pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć do miękkości na dwóch łyżkach oliwy
- Szpinak udusić z posiekanym czosnkiem na dwóch łyżkach oliwy. Dusić do momentu aż woda wyparuje
- Roztrzepać jajka, zmieszać z tartą bułką
- Dodać szpinak, wymieszać, doprawić solą i pieprzem
- Dodać cukinię, wymieszać
- Przygotowaną masę ułożyć w wysmarowanej formie do pieczenia i przykryć folią aluminiową
- Włożyć całość do większego naczynia z wodą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni
- Piec półtorej godziny
Przepis nr 4. Proste przekąski na zimno: tatar z łososia
Proste przekąski na imprezę na zimno. Jeśli lubicie tatara, a w dodatku jesteście fanami ryb, będziecie tym smakiem zachwyceni. Lista składników jest nieduża. Potrzebne wam będą:
- filet z łososia
- ogórek kiszony
- cebula
- musztarda
- sól i pieprz
Jak przygotować tę imprezową przekąskę? Obejrzyjcie wideo:
Źródło:
TVN
Przepis numer 5. Przekąski na imprezę na ciepło w wersji hardcore: grzanki z móżdżkiem
No dobrze, ta przekąska może nie każdego z gości zachwyci. Podane na ciepło grzanki z cielęcym móżdżkiem na pewno jednak nie pozostawią nikogo obojętnym, a opowieści o kulinarnych przysmakach z twojej imprezy, jeszcze długo będą przekazywane z ust do ust.
Znów sięgamy po przepis Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta, tym razem z książeczki poświęconej ciepłym przekąskom na imprezę.
Składniki:
- 300 g móżdżku cielęcego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 2 żółtka
- sól i świeżo zmielony pieprz
- chleb na grzanki
- tarta bułka
- siekana natka pietruszki
Przygotowanie:
- Móżdżek opłukać, włożyć do garnka, zalać litrem wody, dodać sok z cytryny i zagotować. Wyjąć, przestudzić, oczyścić z błon i drobno posiekać
- Posiekaną cebulę podsmażyć. Dodać móżdżek, wbić żółtka, wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem
- Chleb pokroić w cienkie kromki
- Nakładać móżdżek, posypać natką i tartą bułką
- Zapiekać ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?