Spowolnienie produkcji mięsa drobiowego jest związane z nasyceniem rynku krajowego, pogorszeniem się warunków eksportowych. Zdaniem Szymyślika, zjawisko się pogłębi. Dotyczyć ma głównie kurcząt rzeźnych. Producenci gęsi, a szczególnie kaczek, mogą w dalszym ciągu liczyć na silny trend wzrostowy, podkreśla KIPDiP.
Na początku roku, eksperci z Komisji Europejskiej prognozowali, że polska produkcja drobiu ma wzrosnąć o 17 proc. W przypadku brojlerów kurzych, aż o 19,5 proc. Producenci stwierdzili, że te prognozy są "szokująco wysokie", a tegoroczna produkcja będzie zbliżona do ubiegłorocznego wyniku.
Zważywszy na wielkość ubojów, produkcja w pierwszym kwartale roku wzrosła nieco o ponad jeden procent. Biorąc pod uwagę wcześniejsze lata, stanowi to silny kontrast.
W zeszłym roku, po pierwszym kwartale przyrost ilości produkowanego w Polsce mięsa drobiowego, wyniósł rok do roku, 16,7 proc. Był to drugi największy, po Irlandii, przyrost względny wśród państw UE. Średnio unijna produkcja zwiększyła się wtedy o 7,1 proc - podaje Izba.
Źródło: KIPDiP
Sprawdźcie też, co o modzie na polskie rasy kur mówią hodowcy drobiu ozdobnego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Torbicka kontra Derpienski na Festiwalu w Cannes. Cicha elegancja czy róż i cekiny?
- O tej relacji Rosiewicza i Villas nikt nie wiedział. Prawda wyszła na jaw teraz
- Roxie obwieszona Chanel wybierała obrączki z Kevinem. Mieli wyjątkowe towarzystwo
- Foremniak obnaża sfatygowane stopy. Mogła oszczędzić nam takich widoków? [FOTO]