STEWIA
To krzew pochodzący z Ameryki Południowej. Wytwarza diterpenowe glikozydy, słodsze od 250 do 450 razy od cukru (sacharozy). Na rynku europejskim jest w sprzedaży dopiero od 2011 roku. Ma wiele zalet. Przede wszystkim: zero kalorii. Zawiera także kwas foliowy oraz witaminę C. Nie podnosi stężenia glukozy we krwi, może zatem być bezpiecznie stosowana przez osoby chore na cukrzycę. Najnowsze publikacje wskazują także działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i utleniające substancji czynnych zawartych w stewii. Roślina może być stosowana jako dodatek do kawy, herbaty, napojów, a także do pieczenia i gotowania.
KSYLITOL
Jest pozyskiwany najczęściej z brzozy, dlatego popularnie nazywany jest cukrem brzozowym. Ksylitol występuje także w wielu owocach czy warzywach. Jest tak samo słodki jak zwykły cukier, ale równocześnie zawiera o ok. 40 proc. mniej kalorii. Z powodzeniem może być stosowany przez diabetyków, ponieważ posiada ok. 14 razy niższy indeks glikemiczny od cukru. Zwiększa także przyswajanie wapnia, dlatego polecany jest dla osób zagrożonych osteoporozą.
MIÓD
Warto po niego sięgać o każdej porze roku, ponieważ nie dostarcza tylko pustych kalorii, jak zwykły cukier, lecz jest źródłem wielu składników mineralnych. Zawiera m.in. witaminy z grupy B, garbniki, białka, woski, olejki lotne, enzymy i kwasy organiczne. W składzie miodu przeważają cukry proste, glukoza i fruktoza, które po spożyciu są wchłaniane poprzez układ pokarmowy bezpośrednio do krwi. Spożywanie miodu wpływa korzystnie na nasz organizm, m.in. poprawia krążenie, obniża ciśnienie krwi, polepsza pracę układu nerwowego, uspakaja, a także pomaga zwalczyć bezsenność. Ma on także działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz uodparniające.
SYROP KLONOWY
Sok klonowy pobierany jest z pnia klonu, natomiast syrop otrzymujemy po odparowaniu z niego nadmiaru wody. Ma on jasnobrunatny kolor, zawiera cukier, sole mineralne, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Jest mniej kaloryczny niż cukier czy miód i ma działanie bakteriobójcze. Z powodzeniem możemy go stosować jako dodatek do kawy, herbaty, ciast, lodów, naleśników czy deserów.
SYROP Z AGAWY
Syrop z agawy cechuje się smakiem porównywalnym do rozrzedzonego miodu lub lekkiego syropu klonowego. Zawiera fruktozę, która jest przyswajana przez organizm wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza. Syrop z agawy jest również źródłem błonnika, który wspomaga trawienie oraz przyspiesza przemianę materii.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wiemy, ile za krzesła zapłaciła Lara Gessler! Cena nie na kieszeń przeciętnego Polaka
- Scysja na planie "Nasz Nowy Dom". Romanowska nie ma posłuchu wśród uczestników?!
- Smaszcz mówi o ślubie Cichopek i Kurzajewskiego, będą MIELI DZIECKO?! TYLKO U NAS
- Janina z "Sanatorium" OBNAŻA Tadeusza! Wciska gadżety z jej intymnymi zdjęciami?!