Jak wypadają brojlery znad Wisły na tle europejskiego drobiu? Nasze ptaki oddawane do ubojni mają średnio 2,44 kg. Wyprzedzają je jedynie te z Hiszpanii (2,66 kg), Cypru (2,64 kg) oraz z Włoszech (2,60 kg). Jeśli chodzi o najlżejsze kurczęta, pochodzą one z Austrii (1,83 kg), Portugalii (1,85 kg), Czecha (1,90 kg) oraz Szwecji (1,91 kg).
Średni okres chowu polskiego brojlera wynosi 42 dni. Należy do najdłuższych w Unii Europejskiej.
35 dni to przeciętny okres chowu kurcząt w Danii i Czechach. Rekordy padają jednak z niektórych częściach Niemiec. "Tamtejsi producenci oddają brojlery do uboju już po 30 dniach. Średnia waga niemieckiego brojlera jest niższa do polskiej i wynosi 2,11 kg", czytamy w opracowaniu Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas
Źródło: KE na pods. KIPDiP
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Torbicka kontra Derpienski na Festiwalu w Cannes. Cicha elegancja czy róż i cekiny?
- O tej relacji Rosiewicza i Villas nikt nie wiedział. Prawda wyszła na jaw teraz
- Roxie obwieszona Chanel wybierała obrączki z Kevinem. Mieli wyjątkowe towarzystwo
- Foremniak obnaża sfatygowane stopy. Mogła oszczędzić nam takich widoków? [FOTO]