Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Arte Culinaria Italiana. Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej odbędzie się w sobotę w Nowej Wsi k. Rzeszowa

kum / mat. pras.
123rf
Dla miłośników kuchni włoskiej szykuje się prawdziwa gratka. 10 marca w Nowej Wsi k. Rzeszowa odbędzie się konkurs włoskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana.

To już XIII edycja prestiżowego konkursu kulinarnego Arte Culinaria Italiana. Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej odbędzie się w sobotę 10 marca w Hotelu Blue Diamond Active SPA w Nowej Wsi k. Rzeszowa.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiły się 22 ekipy z hoteli i restauracji w Rzeszowie, Krakowie, Busku-Zdroju, Sosnowcu, Lublinie, Krynicy Zdrój, Sochocinie, Woli Chorzelowskiej, Krotoszynie oraz Gródku nad Dunajcem. Spośród nich jury wyłoniło 12 najlepszych. Młodzi kucharze przygotują do oceny jury dwa dania konkursowe: makaron oraz danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbefu według zasad kulinarnych obowiązujących w kuchni włoskiej. Kucharzy profesjonalistów oceniać będzie jury degustacyjne i techniczne w składzie: Andrzej Polan, Teofilos Vafidis, Kurt Scheller, Krzysztof Szulborski, Jarosław Uściński, Wiesław Bober, Tomasz Purol, Patryk Kotarba, Dawid Łagowski, Zbigniew Kopycki oraz Dariusz Zahorański. Organizatorem konkursu jest ambasador włoskiej kuchni w Polsce – Giancarlo Russo.

W konkursie oprócz zawodowych kucharzy wezmą również udział gwiazdy telewizji: Zygmunt Chajzer i Tomasz Lachowicz, Paweł i Daria Stasiak, Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz, Bartosz i Pola Żukowscy, Krzysztof i Iwona Ignaczak oraz Leszek Wiśniewski i Bożena Szczepańska.

Wydarzenie rozpocznie się o godz. 10, o 12 w szranki staną gwiazdy. Impreza potrwa do ok. godz. 15. Wstęp jest wolny, przyjść może każdy, organizatorzy przewidzieli m.in. degustacje.

Gwiazdy będą oceniane przez jurorów degustacyjnych VIP w składzie: Lesław Kuźniar- wójt gminy Trzebownisko, Zbigniew Kloc- właściciel Hotelu Blue Diamond Active SPA, Sławomir Barczak- dyrektor hotelu Blue Diamond Active SPA, Karolina Dmochowska- expert marki Barilla , Wojciech Chojnicki- prezes marki Winterhalter, Małgorzata Piotrowska- dyrektor marketingu marki Gastro Magic Service, Krzysztof Remiszewski- dyrektor ds.food service marki Sokołów oraz profesjonalnych jurorów technicznych w składzie : Andrzej Ławniczak, Michał Markowicz, Dariusz Ratuszniak i Jacek Kempa.

Masters of Pasta

Dlaczego tegoroczna edycja Arte Culinaria Italiana jest wyjątkowa? Uczestnicy będą rywalizowali nie tylko o laur zwycięzcy, ale także o tytuł Master of Pasta dla kucharza, który przygotuje najlepsze danie makaronowe.

Master of Pasta wyłoniony w konkursie Arte Culinaria Italiana będzie miał możliwość wzięcia udziału w eliminacjach do Pasta World Championship. Ten światowej klasy konkurs kulinarny odbywa się w Mediolanie; zjeżdżają tam największe młode talenty kulinarne ze całego świata.

Wydarzenie odbywa się pod patronatem Ambasady Włoskiej w Warszawie, Wójta Gminy Trzebownisko, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich ,Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office, Stowarzyszenia Włoskich Restauracji i Producentów na Świecie "Ciao Italia2.0".

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24