Cebula od dawna znana jest jako ważny składnik w kuchni ale także w medycynie. Już nasze prababcie korzystały z jej zalet i dobroczynnych właściwości.
Cebula to z pewnością jedno z najbardziej charakterystycznych warzyw, którą cechuje ostry smak i zapach.
Podczas krojenia cebuli uwalnia się kwas siarkowy, który to powoduje podrażnienie naszych oczu i w konsekwencji potok łez.
Cebula to prawdziwa bomba wartości odżywczych. W swoim składzie zawiera cenne witaminy, minerały oraz błonnik. Co więcej, jest niskokaloryczna.
Cebula jest bogatym źródłem antyutleniaczy, witaminy A i witamin z grupy B, C, E, K, PP, żelaza, fosforu, wapnia, krzemu, magnezu, cynku, selenu.
Właściwości lecznicze cebuli wiążą się z zawartością wielu dobroczynnych składników, w tym przeciwutleniaczy (antyoksydantów) i związków siarki.
Oto dlaczego powinniśmy jeść cebulę - lista
W poniższej galerii sprawdźcie kto powinien jeść cebulę i dlaczego:
Komary - co je wabi a co odstrasza?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Roxie obwieszona Chanel wybierała obrączki z Kevinem. Mieli wyjątkowe towarzystwo
- Foremniak obnaża sfatygowane stopy. Mogła oszczędzić nam takich widoków? [FOTO]
- Pogrzeb Jacka Zielińskiego wydarzeniem ostatnich lat. Koncerty jak na festiwalu
- Zborowska pokazała, co zrobił z nią poród. Nie zgadniecie, kogo za to wini [FOTO]