- Pączki smażymy na smalcu, a nie na olejach, bo tak jest smaczniej. Pączki też nie lubią pośpiechu. Musimy poczekać, aż ciasto dobrze wyrośnie - podkreśla Kazimierz Rak, mistrz z cukierni „J. Orłowski & K. Rak” w Rzeszowie i zachęca, by w tłusty czwartek nie liczyć kalorii, ale skusić się na słodkości.
Po czym poznać dobrego pączka?
- Dobry pączek ma w środku jasną obrączkę, jest lekki i pulchny - dopowiada Kuba Rak z Cukierni Julian Orłowski & Kazimierz Rak w Rzeszowie.
POLECAMY: Sprawdzone przepisy na pączki na tłusty czwartek
Oprócz tradycyjnych, babcinych pączków, czyli z różą i lukrem rzeszowska cukiernia oferuje także pączki oblane i nadziane czekoladą, wypełnione adwokatem, budyniem, własnej roboty konfiturą z czarnej porzeczki, oblane kajmakiem i zdobione marcepanowymi różami.
- W tym roku usmażymy około 25 - 30 tysięcy pączków, a na co dzień smażymy około 300 - wylicza Kazimierz Rak. - I zapraszamy jutro wszystkich na smaczne pączki na Miodową, już od godz. 6.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?