Pijalnia Czekolady w Korczynie to miejsce, w którym czekoladzie podporządkowane jest wszystko! Mirosław Pelczar, utytułowany cukiernik (dwukrotny mistrz Polski, uczestnik mistrzostw świata) włożył w jej stworzenie wiele pasji i wiedzy. Pijalnia została zaaranżowana w stylu dawnej fabryki czekolady. Wszystkie powstające tu produkty to ręczna robota, wytwarzane są w niewielkich ilościach.
Słodkości powstają na bazie autorskich receptur właściciela. Ambicją czekoladnika z Korczyny jest – jak sam mówi – tworzenie rzeczy niepowtarzalnych. Pomysły rodzą się w jego głowie. Lubi też eksperymentować z różnymi smakami.
Czekolada kojarzy się z odcieniami brązu, ale w wśród czekoladowych słodkości Mirosława Pelczara znajdziemy też w barwie różu. Wbrew pozorom – nie ma w nich nic sztucznego. Są wytwarzane z ziaren kakaowca rubinowego, czemu zawdzięczają nietypowy dla czekolady kolor i oryginalny smak.
W korczyńskiej manufakturze z czekolady wyrabiane są różne cuda i cudeńka, zachwycające detalami, smakami, dodatkami. Figurki, klocki lego, samochodziki, zwierzątka, lizaki, serca… Panie mogą kupić czekoladową torebkę i szpilki. Panowie – klucz francuski czy śrubokręt. Specjalne kolekcje powstają przed świętami Bożego Narodzenia czy Wielkanocą.
Dla łasuchów to prawdziwy raj. Można zamówić czekoladową pizzę, czekoladę w czekoladowej filiżance, lody w czekoladowym pucharku czy też deser na czekoladowym talerzyku – do zjedzenia w całości.
Co można zrobić z czekolady? Zobaczcie w naszej galerii, jakie pomysły na czekoladę ma Mirosław Pelczar, twórca Pijalni Czekolady w Korczynie.
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?