Składniki:
1-2 kg borówek czarnych,
1 kg cukru, spirytus.
Wykonanie:
Borówki wsypać do 5-litrowego słoja. Zasypać cukrem i zalać taką ilością spirytusu, aby owoce były zakryte. Szczelnie zakręcony słój ustawić w ciepłym i słonecznym miejscu na 5 tygodni. Następnie nalewkę przecedzić i rozlać do butelek. Przechowywać co najmniej 1 miesiąc. Po tygodniach oczekiwania można delektować się napojem o wyjątkowych walorach smakowych i leczniczych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?