Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najszybsze przekąski na karnawałowe przyjęcie

al/mat.pras.
Kiedy podasz składniki do koreczków w osobnych miseczkach, goście sami stworzą ulubione zestawy.
Kiedy podasz składniki do koreczków w osobnych miseczkach, goście sami stworzą ulubione zestawy. ZM Pekpol Ostrołęka
Od Trzech Króli trwa karnawał. Częściej chodzimy w gości i przyjmujemy znajomych u siebie. Co podać, by się nie zamęczyć staniem przy kuchni? Oto kilka podpowiedzi.

Zanim zaplanujemy nasze domowe karnawałowe przyjęcie, zastanówmy się nad jego tematyką oraz konwencją. Tym sposobem zyska ono niepowtarzalny charakter. Możemy np. urządzić bal maskowy lub namówić gości do zabawy w stylu lat siedemdziesiątych.

Pomysłów jest naprawdę wiele, a wszystko zależy tylko od naszej kreatywności.
Kiedy już mamy temat imprezy, pora zatroszczyć się o dobranie odpowiedniej muzyki, która jest bardzo ważnym elementem karnawałowej zabawy. Najlepiej wcześniej ułożyć listę przebojów z ulubionymi utworami, a następnie wyznaczyć osobę odpowiedzialną za obsługiwanie muzycznego sprzętu.

Następny krok to przystrojenie mieszkania na tę wyjątkową okazję. Używając różnego rodzaju dekoracji możemy stworzyć klimat, który podkreśli temat naszej imprezy. Z pomocą przyjdą nam wszelkiego rodzaju balony, serpentyny oraz kolorowe maski.

Koreczki w wersji kreatywnej

Ciekawe i odpowiednio skomponowane menu, to jeden z najważniejszych punktów całej zabawy. Aby nie spędzać w kuchni wielu godzin, najlepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie prostych potraw, w postaci kanapeczek, koreczków i sałatek.
Dobrym pomysłem jest przygotowanie koreczków w wersji kreatywnej.

- Zamiast podawać tradycyjne, przygotowane wcześniej koreczki, lepiej namówić swoich gości, by sami skomponowali swoje ulubione przegryzki - mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. - W tym celu wystarczy pokroić kabanosy na równe, ale nieduże kawałeczki, przygotować pomidorki koktajlowe, kulki melona lub awokado, zielone oliwki oraz ser żółty. Wszystkie składniki można podać w fantazyjnych, porcelanowych miseczkach, które będą jednocześnie elementem dekoracyjnym stołu.

Do kabanosów warto przyrządzić gęsty dip np. paprykowy, który podkreśli ich walory smakowe. Można również ustawić w wysokich szklanych pucharkach marynowane cebulki oraz malutkie kolby kukurydzy, które też świetnie komponują się z kabanosami. Trzeba też pamiętać o ustawieniu pojemniczków na zużyte wykałaczki.

Żaglówki z … salami!

Alternatywą dla koreczków mogą być żaglówki z salami. Poza tym, że są pyszne mają jeszcze jedną zaletą - niezwykle atrakcyjnie prezentują się na stole. Jak je przygotować?

- Żeby przyrządzić taką przekąskę, potrzebne jest salami, najlepiej już pokrojone w plasterki, bagietka, czarne oliwki, ser pleśniowy i serek do smarowania. Bagietką kroimy na małe kromki, każdą smarujemy serkiem.

Na wykałaczkę nadziewamy brzeg plasterka salami, kawałek sera pleśniowego, oliwkę i "zamykamy" drugim brzegiem salami. Tak, aby ser pleśniowy i oliwka znalazły się w środku. Tak przygotowany "żagiel" wbijamy w kromkę bagietki - radzi Małgorzata Wódkiewicz.

Teraz wystarczy tylko zadbać o dobrą, karnawałową atmosferę i wyśmienite przyjęcie gotowe.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowe ogórki małosolne z woreczka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24