Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsze wędliny na Podkarpaciu.

Anna Ryznar [email protected] 017 86-72-223
Zakład Mięsny „Smak – Górno”, Zakład Przetwórstwa Mięsnego SAIP oraz Zakłady Mięsne „Herman” - te firmy zostały podwójnie wyróżnione. Fot. Krzysztof Łokaj
Zakład Mięsny „Smak – Górno”, Zakład Przetwórstwa Mięsnego SAIP oraz Zakłady Mięsne „Herman” - te firmy zostały podwójnie wyróżnione. Fot. Krzysztof Łokaj
Przez trzy miesiące studenci oraz kadra Uniwersytetu Rzeszowskiego oceniała smak podkarpackich wędlin. – Wyłoniliśmy 33 firmy, których produkty były najlepsze – mówi prof. dr hab. Marek Zin, kierownik Katedry Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego UR.

 

Od marca do czerwca studenci i pracownicy UR kupowali wędliny i oceniali ich smak, by wyłonić najlepsze wyroby. W konkursie nagrodzono 33 najlepsze produkty, które otrzymają znak jakości „Niepowtarzalny smak”.

- Przebadaliśmy 120 firm nie tylko z Podkarpacia, ale i z kilku powiatów okolicznych województw. Certyfikaty daliśmy tylko 33 produktom – mówi prof. dr hab. Marek Zin. - To my wybieraliśmy, wędliny do testu smaku. Nie chcieliśmy, żeby ktokolwiek wiedział o konkursie, bo firmy na zaplanowaną degustację mogą przygotować lepsze produkty. A w sklepach mogłoby być sprzedawane coś zupełnie innego. Tym konkursem chcieliśmy zmobilizować masarzy do utrzymania wysokiej jakości wyrobów oraz nagrodzić tych, którzy wytwarzają najlepsze wędliny.

Dodatkowo w dniu wręczenia certyfikatów podczas degustacji każdy mógł samodzielnie ocenić firmy. – Producenci prezentowali wszystkie swoje wyroby, a ok. 450 osób oceniało je na karnecikach. – opowiada profesor.

Okazało się, że za całokształt produkcji degustatorzy nagrodzili Zakład Mięsny „Smak – Górno”, Zakład Przetwórstwa Mięsnego SAIP oraz Zakłady Mięsne „Herman”. 

 

 

Lista firm nagrodzonych certyfikatem „Niepowtarzalny smak”:

 

Zakład Mięsny „Smak – Górno” Sp z o. o. (Górno) za Kiełbasę wiejską pieczoną

 

Zakład masarski Józef i Wojciech Bawół S.C. (Markowa) za Kiełbasę starowiejską

 

Zakład Przetwórstwa Mięsnego SAIP sp z o. o. (Zimna Woda) za Szynkę tradycyjną z kością

 

„Markowa” Zakład Przetwórstwa Mięsnego Piotr Fołta (Markowa) za Kiełbasę markowską

 

Zakład Masarski Niem – Pol Niemczak Sp.j. (Markowa) za Szynkę wiejską ze słoninką

 

Zakłady Mięsne „Herman” S. A. (Kielnarowa) za Szynkę sopel z wędzarni

 

Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Wisłok” B. Jabłoński Sp.j. (Krosno) za Kiełbasę rzeszowską

 

Zakład Masarski Szubryt (Chełmiec) za Szynkę domową

 

Zakład Masarski „Trio” Sp.j. (Jasło) za Szynkę staropolską

 

Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” sp z o. o. (Pilzno) za Szynkę swojską pilznieńską

 

Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Kabanos” S.C. (Przecław) za Krakowską półsuchą

 

Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Szarek” (Widna Góra) za Szynkę łopatkową

 

Przedsiębiorstwo Produkcji Handlu i Usług „Kabanospol” Sp. z o. o. (Wielkopole Skrzyńskie) za Kiełbasę wiejską

 

Zakład masarsko – wędliniarski Fiołek Stanisław (Godowa) za Kiełbasę godowską

 

Zakład mięsno – wędliniarki Pakla Stanisław (Siedleczka) za Kiełbasę krakowską półsuchą

 

Gminna Spółdzielnia Handlowo – Produkcyjna (Czarna) za Kiełbasę podkarpacką

 

Wytwórnia Salami Igoomeat – Sokołów Sp. z o. o. (Dębica) za Salami pikantne dębickie

 

Zakład przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak (Strzyżów) za Szynkę wiejską strzyżowską

 

Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Eko Mięs” (Jasło) za Szynkę z beczki

 

Ubojnia Zwierząt Rzeźnych Kowalczyk (Bargły) za Tatar wołowy

 

Masarnia. Ilasz Zofia (Siedleczka) za Kiełbasę swojską

 

Zając Urszula Masarnia (Wrocanka) za Kiełbasę swojską

 

Gospodarstwo Rolne w Górze Ropczyckiej Sp. z o. o. (Góra Ropczycka) za Kiełbasę swojską

 

Zakład Masarski Leon Hap (Dobrucowa) za Kiełbasę swojską

 

Zakład Mięsny Dobrowolscy Sp. z o. o. (Wadowice Górne) za Szynkę wiśniową

 

Węgrzyn Władysław Masarnia (Widełka) za Kiełbasę wiejską

 

Zakład Mięsny i Masarnia „Matthias” Sp. z o. o. (Kolonia Zamek) za Szynkę cygańską

 

Masarnia „Grahem” Grażyna Kociszewska (Ustrzyki Dolne) za Krakowską suchą

 

Zakłady Mięsne „Sokołów” S.A. – oddział Jarosław (Jarosław) za Szynkę z wędzarni

 

Masarnia Zygmunt Bolesław (Ustrzyki Dolne) za Kiełbasę wiejską

 

Zakład Uboju i Przetwórstwa Mięsnego „Radikal” (Kolbuszowa) za Szynkę tradycyjną

 

Zakłady Mięsne „Profi” Sp. z o. o. (Dębica), za Szynkę ogonową

 

Zakłady Mięsne „Constar” S.A. (Starachowice) za Wędzonkę staropolską 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24