Zabytkowy dworzec PKP w Przemyślu, z zachowanym neobarokowym wystrojem, został zbudowany w latach 1859-1860, a następnie przebudowany w 1895 roku. Na ścianach podziwiać można malowidła Mariana Strońskiego, Feliksa Wygrzywalskiego i Jana Talagi. Ponad 7 lat temu zakończył gruntowny remont dworca. Prace pochłonęły 25 mln zł. Pieniądze pochodziły z budżetu państwa i funduszy własnych PKP.
Od tamtej pory odrestaurowane pomieszczenia stały puste.
Największą salę postanowiła zagospodarować Caritas Archidiecezji Przemyskiej. Od lat organizuje Wigilię dla ubogich i samotnych, udziela pomocy dzieciom w postaci wyprawek, stypendiów. Od 2014 roku Caritas prowadzi Podkarpacki Regionalny Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej, w ramach którego tworzone są przedsiębiorstwa społeczne, udzielane są dotacji na nowe miejsca pracy.
W piątek oficjalnie otwarta została restauracja "Perła Przemyśla".
- Polskie Koleje Państwowe to firma odpowiedzialna społecznie. Z radością wspieramy takie inicjatywy, jak ta Caritasu Archidiecezji Przemyskiej. Cieszymy się, że restauracja zapewni kolejne miejsca pracy, dla osób które pozostawały do tej pory bezrobotne. Dodatkowo restauracja będzie służyć mieszkańcom - powiedział prezes PKP SA, Krzysztof Mamiński.
- Jednym z najważniejszych przejawów działalności Caritas jest troska o to, by każdy człowiek doświadczał dobroci i życzliwości, by nie czuł się odrzucony, gorszy. Jednym z zewnętrznych znaków, który pomaga budować i pogłębiać więzi między nami, jest stół. Jest to miejsce spotkania, rozmów, słuchania się i poznawania. Podejmujemy tę nową inicjatywę w takiej właśnie perspektywie, życząc, by każdy, kto zasiądzie do stołu w naszej restauracji, posilił się fizycznie, nabrał sił do pełnienia obowiązków i w duchu chrześcijańskiej miłości i odpowiedzialności stawał się wobec innych znakiem dobroci - mówi ksiądz Artur Janiec, dyrektor Caritas Archidiecezji Przemyskiej.
"Perła Przemyśla" czynna jest od godz. 10 do 22. W restauracji nie kupimy alkoholu. Specjałem restauracji jest danie o nazwie "Perła Przemyśla", czyli tatar z tuńczyka, migdały, rodzynki i przegrzebka w cenie 47 zł.
Osoby pracujące w restauracji zatrudnione zostały na umowę o pracę. Zarobione pieniądze Caritas przeznaczy na jadłodajnię dla potrzebujących, dożywienie dzieci i młodzieży w świetlicach oraz seniorów w domach pomocy.
Zobacz także: Smażone powietrze. Nowe danie we włoskiej restauracji
Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Fani myśleli, że pozuje z żoną. Rubik pochwalił się zaskakującym zdjęciem [FOTO]
- Rozwiódł się z matką swoich synów. Aktor przyłapany na czułościach z nową ukochaną
- Zieliński zapomniał o synu? Gorzkie słowa syna muzyka po śmierci ukochanego wujka
- Tak malutkie dziecko Strasburgera traktuje 77-letniego tatę. Wydało się przypadkiem