Składniki na leguminę:
1,5-2 szkl. suchego, pokruszonego chleba,
75 dag jabłek,
3/4 szkl. słodkiej śmietanki,
1 łyżka masła,
5 dag rodzynek,
5 łyżek cukru pudru.
Wykonanie:
Tortownice lub keksówkę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Wysypać warstwę (ok. 1 cm) pokruszonego i zrumienionego wcześniej na suchej patelni lub w piekarniku chleba.
Pokropić chleb śmietanką, położyć na nim warstwę pokrojonych w plasterki jabłek i posypać rodzynkami. Powtarzać przekładanie aż do wyczerpania się składników.
Zapiekać w mocno nagrzanym piekarniku (ok. 180 st. C) przez 30 minut. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pogrzeb Jacka Zielińskiego wydarzeniem ostatnich lat. Koncerty jak na festiwalu
- Zborowska pokazała, co zrobił z nią poród. Nie zgadniecie, kogo za to wini [FOTO]
- Ostra balanga Szwed po finale "TTBZ". Tak potraktowała prezenty od fanów [ZDJĘCIA]
- Dom reżysera wystawiony na sprzedaż za 1,5 miliona złotych. W tle rodzinny dramat