MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kolejne produkty z Podkarpacia wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych

Małgorzata Froń
W marcu kolejne trzy produkty z Podkarpacia zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Podkarpacie ma już na tej liście 725 produktów i zajmuje trzecie miejsce w kraju.

Na listę trafiły właśnie specjały z gminy Pysznica kwas z gąsek zielonych, pierogi z kaszy jaglanej z serem i kiełbasa pieczona świąteczna po pysznicku.

Kwas z gąsek zielonych to niezbyt gęsta zupa grzybowa, którą gotuje się na bazie kiszonej kapusty z zielonymi gąskami i kaszą jaglaną. Jest to "firmowa" potrawa gospodyń z miejscowości Słomiana w gminie Pysznica.

Pierogi z kaszy jaglanej z serem to także potrawa ze Słomianej. Ciasto na takie pierogi robi się z masłem, są przez to bardzo delikatne.

Kiełbasa pieczona świąteczna po pysznicku też pochodzi ze Słomianej. Kiełbasę zaparza się w gorącej wodzie, układa w brytfannach, wyłożonych słomą lub patykami z drewna olchowego lub dębowego, a potem piecze przez godzinę w dobrze rozgrzanym piecu chlebowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24