Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ekologiczne soki 100% "Nasze Dobre Podkarpackie"

Redakcja
SOKI EKOLOGICZNE zawierają w 100% naturalny, wyciskany sok, bez dodatku wody i cukru, uzyskiwany z warzyw i owoców, pochodzących z ekologicznych, certyfikowanych upraw rolno-sadowniczych. Są one wyjątkowymi produktami, które: nie zawierają pestycydów, konserwujących związków chemicznych, hormonów wzrostu roślin, pozostałości nawozów sztucznych, metali ciężkich i GMO- czyli genetycznie modyfikowanych organizmów.

Współczesne środowisko jest bardzo zanieczyszczone, toteż warto wybierać produkty bez chemii, sprzyjające zdrowiu i zaspakajające potrzeby organizmu. W rolnictwie ekologicznym obowiązuje zakaz używania nawozów sztucznych, pestycydów i wszelkich środków chemicznych, dlatego są to produkty najczystsze z dostępnych na rynku. Takie są wymogi w całej Unii Europejskiej, a rolnicy podlegają corocznej kontroli i otrzymują certyfikat na wytwarzane plony, tylko na jeden rok.

Czyste biologicznie soki ekologiczne zapewniają: nawadnianie, odkwaszanie, mineralizację, witaminizację i oczyszczanie organizmu.

Marchew jest jednym z najstarszych warzyw, cenionym ze względu na zawartość witamin, głównie A, minerałów i beta-karotenu oraz jego właściwości wpływające korzystnie na przemianę materii, poprawiające zarazem kondycję oczu i skóry. Zaletą jabłek zaś jest ich pozytywny wpływ na poziom cukru i cholesterolu we krwi, a także właściwości zmniejszające apetyt. Ciekawymi smakowo i jakościowo propozycjami są ekologiczne soki 100% jabłkowe oraz marchwiowo-jabłkowe, w których składzie jest po 50% marchwi i jabłka.

Image and video hosting by TinyPic

Burak słynie ze swoich właściwości oczyszczania całego organizmu, przewodu pokarmowego, łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe i poprawia jakość krwi. Ze względu na walory smakowe, oryginalnym połączeniem jest kompozycja składająca się z soków: z buraka czerwonego i jabłka.
Polskie ekologiczne owoce jagodowe: czarna porzeczka, aronia, malina charakteryzują się wysoką zawartością witaminy C oraz polifenoli, antocyjanów, antyoksydantów. Zwalczają wolne rodniki, regulują przemianę materii, poprawiają ogólną kondycję organizmu, łagodzą zgagę oraz dolegliwości jelitowe. Najkorzystniejsze są 100% soki (nie z koncentratu) z tych owoców bez dodatku wody i cukru, a ich ekologiczne pochodzenie gwarantuje produkt najwyższej jakości. Świadomi amatorzy takich soków wiedzą, że ich smak jest specyficzny: mocny, naturalnie kwaśny z nutą cierpkości. Soki te ze względu na swój intensywny i skoncentrowany charakter dozuje się jednorazowo po kilka łyżeczek lub rozpuszcza na wodzie z miodem uzyskując wartościowy napój, który nie tylko ugasi pragnienie ale dostarczy wartościowych składników, nawodni organizm (miód jest inaczej przyswajany niż cukier) i podniesie walory smakowe soku.

Image and video hosting by TinyPic

Każdy rodzaj soku ekologicznego, jest dobrym środkiem uzupełniającym płyny. Warto zaczynać i kończyć dzień szklanką czystego, zdrowego soku owocowego lub warzywno-owocowego.

Grażyna Radek

Autorka jest doradcą żywieniowym Instytutu Żywności i Żywienia, makrobiotykiem, propagującym odbudowanie zdrowia poprzez odpowiedni sposób odżywiania.

Podkarpacka Eko-Edukacja

Bardzo ważne jest kształtowanie prozdrowotnych nawyków żywieniowych już u najmłodszych. Dlatego istotne znaczenie ma edukowanie dzieci, jakie produkty żywieniowe są dla nich najzdrowsze, a których powinny unikać.

Szerzeniem edukacji ekologicznej na Podkarpaciu zajmuje się Stowarzyszenie Producentów Żywności Ekologicznej "EKO DAR" ze Świlczy (organizacja członkowska Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego - PIRE), które od wielu lat prowadzi zajęcia zarówno z najmłodszymi jak i młodzieżą na temat zasad zdrowego odżywiania i aktywnego spędzania wolnego czasu. Podczas takich zajęć uczniowie uczą się m.in. czytać etykiety na produktach i rozpoznawać składniki szkodliwe dla ich zdrowia. Dowiadują się także co to jest żywność ekologiczna, czym różni się od konwencjonalnej i jak rozpoznać ją na półkach sklepowych. W ramach działalności edukacyjnej organizowane są również warsztaty przyrodnicze w gospodarstwach ekologicznych, podczas których dzieci obserwują jak powstaje ekologiczna żywność, często w tym uczestnicząc, np. wyrabiając masło, ser, piekąc eko-bułeczki czy ucząc się tłoczenia ekologicznych soków.

Stowarzyszenie Eko Dar jest organizacją non-profit. Prowadzoną przez niego edukację ekologiczną dzieci i młodzieży można wesprzeć przekazując na ten cel 1% swojego podatku. Informacje jak to zrobić można znaleźć na stronie internetowej: www.zdrowojem.org

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24