Archiwum Państwowe w Przemyślu zaprezentowało zbiór przepisów, pochodzących z pierwszej połowy XIX wieku, na różne dania wykonane na bazie czekolady. Pomimo, że receptury mają ponad 150 lat, wszystkie można zastosować również dzisiaj.
Wśród starych przepisów są na wykonanie baby z czekolady, leguminy czekoladowej, leguminy z czekoladą oraz tortu czekoladowego.
Przepisy przechowywane są w zbiorze rękopisów prac naukowych i literackich Archiwum Państwowego w Przemyślu.
Przepisy z pierwszej połowy XIX wieku
Baba z czekolady
Mleko ugotować z czekoladą, mąki wsypać, aby było dosyć gęste; wychłodzić [dodać] garść
migdałów siekanych, trzeć to razem w donicy, dać do tego żółtków 8. Białka ubić, pianę
wymieszać formę wysmarować, w piec wsadzić.
Legumina czekoladowa
Czekoladę zagotować w śmietanie tabliczek 2. Bułki okroić ze skórki, namoczyć w mleku, [dodać]
żółtków 8, rozcierać z masłem, łyżki masła, do tego dać pianę, ubić, rozmieszać to wszystko razem
i dać w formę.
Legumina z czekoladą
Zarobić ciasta na jajach, maśle, mleku dosyć gęsto, można śmietany trochę [dodać], gałeczki robić
maleńkie jak orzechy, smażyć w maśle, aby suche byli, potem zagotować czekolady z żółtkiem, na
półmisku podlać te gałeczki.
Baba
Półtorej filiżanki masła pół spienionego, pół tako, jedną filiżankę dobrego cukru, jaj 11, a żółtków
2. Mąki 13 łyżek, cytrynowej skórki, drożdży dobrych łyżkę, masło trzeć, aż będzie białe; jajka bić
1 po drugim i z każdym jajkiem łyżkę mąki jako to wszystko się utrze postawić, aby dobrze kisło i
wpiec.
Baba cytrynowa
Ugotować całkiem cytryn trzy obranych ze skóry; jak się ugotują trzeć w makutrze, a na masę
dodać cukru miałkiego pół funta, ubić pianę z jaj 8, wymieszać razem i w formę dać w piec wolny.
Tort czekoladowy
½ masła dobrze utrzeć, potem wziąć 7 żółtek, jedno po drugim dobrze wmieszać, potem ½
czekolady rozpuszczonej, ażeby nie miała grudek, wmieszać 6 łutów mąki, 8 łutów tartych
migdałów, ½ miałkiego cukru, troszkę wanilii, siekaną skórkę z pół cytryny, wszystko to razem
wmieszać. Na koniec pianę z 7 białek ubić i lekko do tamtego wmieszać.
Lukier do tego torta
2 białka, 8 łutów cukru, sok [z] 1 cytryny, tak długo trzeć, aż będzie całkiem gładkie, potem tort
oblać i dać wyschnąć do letniej rury.
ZOBACZ TEŻ: Za co kochamy czekoladę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?