"Nie potrafię schudnąć. Przepisy specjalnie dla Polaków" - to książka francuskiego internisty Pierra Dukana. Poradnik pojawił się w Polsce we wrześniu ub. roku i zrobił furorę. Okazało się, że wielu Polaków straciło na wadze. I to sporo. Na forach internetowych kipi od słów pochwalnych pod adresem tak zwanej diety Dukana. Internauci wręcz prześcigają się w wyliczaniu zrzuconych kilogramów.
Niewątpliwej atrakcyjności opracowanej przez Dukana diecie dodaje fakt, że korzystały z niej sławy takie jak piosenkarka i aktorka Jennifer Lopez, która dzięki radom Francuza zgubiła 25 kilogramów. Blisko 18 kg w ciągu sześciu miesięcy schudła natomiast Dorota Zawadzka, znana jako telewizyjna superniania.
Na czym polega proteinowa (białkowa) dieta Dukana i dlaczego umożliwia tak szybką utratę masy ciała?
- Jest to dieta bazująca przede wszystkim na produktach wysokobiałkowych, czyli na mięsie, wędlinach, rybach i jajach - tłumaczy Anna Kaczanowska, dietetyk z poradni dietetycznej "Avocado" w Bydgoszczy. - Osoby stosujące się do zaleceń ograniczają natomiast spożycie węglowodanów.
Dynamiczne tempo chudnięcia możliwe jest dzięki wysokiej zawartości protein w przyjmowanych produktach. Aby przyswoić białko, organizm musi je najpierw rozbić na aminokwasy. Proces ten wymaga z kolei energii. Dlatego im więcej protein w jedzeniu, tym więcej kalorii na ich przyswojenie traci ludzki organizm.
W diecie wysokobiałkowej osoba, która chce zrzucić zbędne kilogramy, każdego dnia otrzymuje nawet 30 proc. energii z białka. Tymczasem norma wynosi od 10 do maksymalnie 15 proc. dziennie!
- Organizm ludzki nie jest przyzwyczajony do takiej ilości protein - wskazuje Anna Kaczanowska - Ich nadmiar stanowi zagrożenie, zwłaszcza dla nerek.
Jak podkreśla nasz ekspert, nadmiar białka może się przyczynić do powstawania kamieni nerkowych. Codzienne spożywanie mięsa nasyconego kwasami tłuszczowymi i cholesterolem grozi także miażdżycą.
- Dieta Dukana w pierwszym etapie eliminuje z jadłospisu węglowodany - wyjaśnia dietetyk - Osoba, która ją stosuje, nie jada wówczas owoców i warzyw. Dopiero w kolejnych etapach dopuszczalne są ich małe ilości. W efekcie może dojść do zakwaszenia organizmu skutkującego bólami głowy, zaburzeniami snu oraz brakiem apetytu.
Z drugiej strony, w związku z dużymi ilościami zjadanego białka, w organizmie ludzkim gromadzi się nadmiar wapnia oraz witaminy A i B. To z kolei prowadzi do hiperwitaminozy.
Jednak dla wielu osób najważniejsze jest chudnięcie. A w przypadku diety Dukana utrata kilogramów następuje bardzo szybko. Niestety, tak nagły spadek wagi może doprowadzić do efektu jo-jo. Powód jest oczywisty - wskutek eliminowania z diety wielu ważnych składników, organizm ludzki zaczyna się ich wkrótce domagać.
- Normalna, zbilansowana dieta gwarantuje chudnięcie ok. jednego kilograma na tydzień. Jadłospis jest urozmaicony, dzięki czemu minimalizuje się efekt jo-jo. Natomiast dieta Dukana jest zaprzeczeniem zdrowego odżywiania - tłumaczy Anna Kaczanowska.
Dlatego, jak zaznacza dietetyk, osoby korzystające z porad francuskiego lekarza powinny zbadać sobie krew, mocz oraz wątrobę.
- Przyznaję, że przychodzili do mnie pacjenci, którzy stosując dietę Dukana, bardzo źle się czuli - mówi Anna Kaczanowska.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?