Składniki:
- 600 g łopatki cielęcej
- 4 łyżki musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 100 ml oleju
- 50 ml alkoholu (najlepiej wino czerwone)
- przyprawy: sól i pieprz.
Wykonanie:
Łopatkę kroimy na plastry grubości około 3 cm każdy. Czosnek siekamy, a z pozostałych składników przyrządzamy sos (bejcę).
Następnie dokładnie smarujemy sosem steki i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Mięso musi przejść smakiem i aromatem przypraw. Steki grillujemy na mocno rozgrzanym węglu około 10-15 minut.
Po tym czasie łopatkę zawijamy w folię aluminiowa i odstawiamy na brzeg grilla, by jeszcze chwilę dochodziła do idealnego smaku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Słowa Justyny Kowalczyk rok po śmierci męża. Zdradziła, jak wygląda jej życie
- Maciej Dowbor drży o swoją pracę w Polsacie?! Wyjawił nam prawdę o swoich KREDYTACH
- Rafał Mroczek tworzy wymarzony dom. Będzie kosztować krocie [TYLKO U NAS]
- Andrzej Zieliński pocałował brata po śmierci. To stało się potem. "Trudno uwierzyć"