"Powodem wzrostu areału uprawy są zmiany w systemie regulacji rynku w UE, w tym głównie likwidacja kwot produkcji cukru. Istotny wpływ na wzrost zainteresowania uprawą ma także dobra koniunktura na światowym i krajowym rynku cukru", ocenia Piotr Szajner z kwietniowym numerze Rynku Rolnego, wydawane przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Przeczytaj też: Produkcja buraków cukrowych wzrosła o 44%. A będzie więcej w sezonie 2017/2018
Rolnicy obawiają się niżych niż dotychczas cen cukru po uwolnieniu rynku (zakończeniu kwotowania). Spodziewane średnie plony to ok. 630 ton/ha, a zbiory ok. 13,9 mln ton. Produkcja cukru może wzrosnąć do 2,1-2,2 mln ton. "Produkcja będzie większa od zapotrzebowania rynku wewnętrznego, które jest szacowane na ok. 1,7 mln ton. W rezultacie konieczny będzie eksport 400-500 tys. t cukru", ocenia ekspert IERiGŻ.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wiemy, ile za krzesła zapłaciła Lara Gessler! Cena nie na kieszeń przeciętnego Polaka
- Scysja na planie "Nasz Nowy Dom". Romanowska nie ma posłuchu wśród uczestników?!
- Smaszcz mówi o ślubie Cichopek i Kurzajewskiego, będą MIELI DZIECKO?! TYLKO U NAS
- Janina z "Sanatorium" OBNAŻA Tadeusza! Wciska gadżety z jej intymnymi zdjęciami?!