Składniki:
- 25 dag mąki,
- 4 żółtka,
- szczypta
- proszku do pieczenia,
- 1 jajo,
- 1 dag masła,
- 2 dag cukru pudru,
- łyżka spirytusu lub octu,
- olej.
Wykonanie:
Mąkę, cukier, proszek przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko i żółtka, wyrobić ciasto jak na pierogi. Jeśli jest zbyt twarde, dodać troszkę kwaśnej śmietany. Wyrabiać, aż ukażą się pęcherzyki. Można włożyć na godzinę do lodówki. Wałkować jak na pierogi. Chrust wyciąć nożem lub radełkiem.
Róże:
Wyciąć krążki trzech wielkości. Każdy krążek naciąć w 4-5 miejscach. Na nawilżony białkiem duży krążek na środku położyć średni i środek posmarować białkiem, a następnie docisnąć środek; na średni położyć mały krążek i docisnąć na środku. Piec w dobrze rozgrzanym oleju. Róże wkładać do oleju małym płatkiem w dó
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Która się ubiera, a która "przebiera"? Projektant wziął pod lupę gwiazdy po 50-tce
- Bronisław Cieślak przed śmiercią wyznał prawdę o Cieślak i Miszczaku. Chwyta za serce
- Iza Krzan pokazała się tak, jak stworzył ją Bóg. Na ten widok opadną wam szczęki
- Ważne oświadczenie Jolanty Fraszyńskiej. "Mój coming out"