- Chleb „Żurawinka” pieczony jest od niedawna w naszej piekarni, ale zyskał już wielu sympatyków - mówi Elżbieta Nawłoka, właścicielka piekarni F.P.H.U. HELVA.
Chleb ma dużo właściwości zdrowotnych. Do jego produkcji używana jest mąka żytnia razowa, która jest bogactwem błonnika. Oprócz błonnika w mące razowej zawarte są również minerały, m.in. fosfor, żelazo i cynk. Zaletą mąki razowej jest także mniejsza zawartość skrobi niż w zwykłych mąkach.
- By wzmocnić właściwości zdrowotne, postanowiliśmy wzbogacić chleb suszoną żurawiną - podkreśla Elżbieta Nawłoka. - Dzięki niej wzmacniamy serce. Żurawina hamuje też powstawanie zakrzepów i pobudza proces poszerzania naczyń krwionośnych, przeciwdziała utlenianiu się cholesterolu i działanie antybakteryjne. Zaletą „Żurawinki” jest to, że pieczona jest na naturalnym zakwasie chlebowym.
Podsumowując, w skład chleba wchodzi: mąka żytnia razowa, naturalny zakwas i żurawina. Dla urozmaicenia smaku dodawany jest słonecznik, siemię lniane i kminek.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak NAPRAWDĘ wyglądają przedramiona 68-letniej Kwaśniewskiej! Tego nie da się ukryć
- Ojciec dziecka Tomaszewskiej nie spełnia się w nowej roli? "Już jest przestraszony"
- Bliscy Murańskiego boją się mówić prawdy o jego śmierci! "I tak byście nie uwierzyli"
- Chwajoł tłumaczy się z nieprzyzwoitej kreacji na komunię. Szok, co napisała [FOTO]