Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chleb mieszany pszenno-żytni z prebiotyczną inuliną z Piekarni Elżbiety Nawłoki, czyli pieczywo „z duszą”

Andrzej Plęs
Andrzej Plęs
Właścicielka i załoga Piekarni F.P.H.U. Helva Elżbiety Nawłoki w Rzeszowie wychodzą z założenia, że żywność ma być nie tylko smaczna, ale i zdrowa. A najlepiej – prozdrowotna. I taki jest chleb mieszany przenno - żytni z inuliną z cykorii.

Zmieniają się mody kulinarne, klienci coraz mniej są już tylko zjadaczami chleba, a coraz częściej smakoszami, a jeszcze coraz więcej z nich zwraca baczną uwagę na skutki, jakie żywność wywołuje w ich organizmach. W trosce o stan zdrowia swoich klientów dba Piekarnia Elżbiety Nawłoki, która z prozdrowotności swoich wypieków uczyniła znak firmowy. Przed rokiem zaproponowała smakoszom chleb z produktów bezglutenowych, ten rok stoi pod hasłem troski o diabetyków. A poza tym ma być zdrowo i smacznie, jak za Piasta, czyli to nie maszyny mają tworzyć wyroby, a ludzie.

- Od początku istnienia piekarni, czyli od 1997 roku, naszym atutem jest to, że jesteśmy piekarnią rzemieślniczą, nasza produkcja jest efektem pracy rąk - zaznacza Natalia Filak. – To gwarantuje stałą, wysoką jakość, do której przyzwyczailiśmy naszych klientów. I stały smak, który już zaakceptowali. A poza tym - nasze pieczywo „ma duszę”, w przeciwieństwie do produkcji wielkich, przemysłowych piekarni.

Temu celowi ma też służyć ten sam od lat zestaw sprawdzonych i zaufanych dostawców mąki. I żadnej chemii, żadnych spulchaniaczy i konserwantów, na co pani Elżbieta kładzie silny nacisk. Naturalne składniki, tradycyjne receptury, ma być tradycyjnie i zdrowo – to wyróżnia piekarnię spośród wielu innych. Chleb przenno - żytni z inuliną, to kolejna propozycja zakładu dla tych, którzy jeść lubią, ale nie każdy i nie wszystko może.

- Zdarzało się, że zaglądali do naszego przyzakładowego sklepu klienci, zwabieni roztaczającym się zapachem pieczonego chleba - opowiada pani Natalia. - I koniecznie chcieli spróbować naszych wypieków, ale zaznaczali, że są diabetykami i zależało im na wypiekach o niskim indeksie glikemicznym. Myśmy dla nich poszli krok dalej, bo zaczęliśmy piec chleb z inuliną, który ma dla nich wręcz prozdrowotne własności. I proszę sobie wyobrazić, że teraz przyjeżdżają po niego klienci nawet spoza Rzeszowa.

Piekarnia Elżbiety Nawłoki uczestniczy w plebiscycie Nasze Dobre Podkarpackie od 2005, bo właścicielka uznała, że to znakomita platforma do promowania swoich nowych produktów. I konsekwentnie każdego roku wprowadza na rynek nowe, absolutnie nie zapominając o podtrzymaniu tradycyjnych receptur i szanując gusta i smaki stałych klientów, przywiązanych do określonych produktów.

- Z jednej strony staramy się podążać za modami kulinarnymi, a one również dyktują preferencje klientów - podkreśla pani Natalia. - Jak w przypadku chleba z serwatką, który jeden z naszych stałych odbiorców kupił w odległym mieście i pytał, czy u nas też może taki kupić. I teraz pieczemy jeden rodzaj z serwatką, a drugi z maślanką. Jednak odpowiadając na nowe gusta klientów z jednej strony, a hołdując tradycji z drugiej nie zapominamy, że ostatecznym kryterium dla nas jest jakość. Od składników po efekt końcowy na naszych sklepowych półkach.

Chleb mieszany pszenno-żytni z prebiotyczną inuliną z cykorii

Stosowanie inuliny niesie bardzo wiele korzyści zdrowotnych, które mogą być pomoce przy otyłości, cukrzycy czy chorobach układu sercowo-naczyniowego. Inulina jest prebiotykiem, czyli składnikiem żywności, który stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej jelit i dzięki temu pozytywnie wpływa na zdrowie. Inulina reguluje wypróżnienia, zmniejsza skłonność do zaprać. Wpływa pozytywnie na regulacje gospodarki węglowodanowej organizmu. Dzięki właściwościom błonnika rozpuszczalnego spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia do krwi i obniża indeks glikemiczny spożytego pokarmu. Jej stosowanie w żywności jest korzystne dla diabetyków, ponieważ może dodatkowo obniżać poziom glukozy we krwi.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: RPP zdecydowała ws. stóp procentowych? Kiedy obniżka?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24