Składniki:
- 1 kg mąki pszennej (najlepiej zamojskiej),
- 10 dag drożdży,
- 1 litr wody,
- 4 płaskie łyżeczki soli,
- 4 łyżeczki kminku,
- 4-6 łyżeczek otrąb pszennych,
- 3 łyżki cukru.
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić z 3 łyżkami cukru i szklanką wody. Mąkę, sól, kminek, otręby połączyć z resztą wody i zaczynem. Wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do dwóch wąskich keksówek posmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą, wierzch lekko oklepać ręką zamoczoną w wodzie. Odstawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Piec godzinę w nagrzanym piekarniku (180 stopni C).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak NAPRAWDĘ wyglądają przedramiona 68-letniej Kwaśniewskiej! Tego nie da się ukryć
- Ojciec dziecka Tomaszewskiej nie spełnia się w nowej roli? "Już jest przestraszony"
- Bliscy Murańskiego boją się mówić prawdy o jego śmierci! "I tak byście nie uwierzyli"
- Chwajoł tłumaczy się z nieprzyzwoitej kreacji na komunię. Szok, co napisała [FOTO]