Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chcesz być zdrowy? Wysypiaj się i jedz regularnie 5 posiłków dziennie [ROZMOWA]

Urszula Sobol
Urszula Sobol
W chłodne dni dobrym pomysłem jest spożywanie zup, dań jednogarnkowych, duszonych warzyw w stylu curry, które doprawić warto ostrymi przyprawami, imbirem, curry, gałką muszkatołową, chili. Zimowe herbaty lub napary z goździkami, cytryną, miodem, sokiem malinowym imbirem - mówi dietetyk Ewa Muszyńska
W chłodne dni dobrym pomysłem jest spożywanie zup, dań jednogarnkowych, duszonych warzyw w stylu curry, które doprawić warto ostrymi przyprawami, imbirem, curry, gałką muszkatołową, chili. Zimowe herbaty lub napary z goździkami, cytryną, miodem, sokiem malinowym imbirem - mówi dietetyk Ewa Muszyńska Archiwum Ewa Muszyńska
O naturalnych sposobach na wzmocnienie odporności i zdrowych zasadach odżywiania rozmawiamy z Ewą Muszyńską, dietetykiem z Centrum Dietetycznego Naturhouse z Rzeszowa.

Zima nie odpuszcza. Coraz częściej się przeziębiamy i chorujemy. Czy są jakieś naturalne sposoby na wzmocnienie naszego organizmu, a zarazem naszej odporności?

Oczywiście, dotyczą one zarówno zdrowego stylu życia i odżywiania. Przemęczenie, brak snu, duża dawka stresu, brak aktywności fizycznej i niewłaściwa dieta obniżają nasz system obronny organizmu.

Czyli odporność organizmu jest uwarunkowana licznymi czynnikami m.in. sposobem odżywiania. Co zatem powinniśmy jeść, aby wspomagać odpornościowo nasz organizm?

Po pierwsze realizować zdrowe zasady odżywiania, jeść regularnie z naciskiem na warzywa i owoce, które obfitują w tzw.antyoksydanty (przeciwutleniacze). Są to głównie witaminy A,C,E, które odnajdziemy między innymi w marchwi, dyni, cytrusach, pomidorach, papryce, porzeczkach, szpinaku, brokułach, malinach. Niezwykle istotne są probiotyki, które zasiedlają jelita w dobroczynne bakterie.

A gdzie je możemy znaleźć?

Znajdziemy je w kiszonkach, szczególnie popularne w sezonie zimowym, jogurtach naturalnych, zakwasie chlebowym.

Naturalnym antybiotykiem jest też czosnek. Nie tylko doskonale wzmacnia odporność, ale też pomaga w walce z przeziębieniem oraz grypą.

Zawarta w nim allicyna działa bakteriobójczo. Warto więc przemycać go w codziennej diecie. Polecam wspomagać się naturalną suplementacją, dobrej jakości preparaty z czarnym bzem, żeń-szeniem, jeżówką purpurową, aloesem, wiesiołkiem czy bardziej egzotyczne grzyby shitake, które pobudzają do pracy komórki układu odpornościowego.

A co z witaminą D, która korzystnie wpływa m.in. na prawidłowy rozwój kości?

W okresie zimowym naciskamy także na witaminę D. Znajdziemy ją w tłustych rybach, mleku, jajkach, warto ją także po prostu suplementować.

W chłodne dni szukamy też rozgrzewających posiłków?

Dobrym pomysłem jest spożywanie zup, dań jednogarnkowych, duszonych warzyw w stylu curry, które doprawić warto ostrymi przyprawami, imbirem, curry, gałką muszkatołową, chili. Zimowe herbaty lub napary z goździkami, cytryną, miodem, sokiem malinowym imbirem.

A jeśli chcemy zimą zrzucić kilka kilogramów, to od czego powinniśmy zacząć?

Przede wszystkim powinniśmy zacząć od sprawdzenia stanu swojego zdrowia. Warto wykonać analizę składu ciała, która określi, jaka jest rzeczywista zawartość tkanki tłuszczowej. Potem trzeba zrobić badania (morfologia, glukoza i profil lipidowy) i należy zbadać tarczycę. W doborze odpowiednich badań pomoże lekarz, a dietetyk określi zapotrzebowanie energetyczne, przygotuje odpowiednio zbilansowana dietę i zmotywuje do działania. I co najważniejsze powinniśmy prowadzić aktywność fizyczną dopasowaną do swoich potrzeb. Dbanie o nawodnienie i stosowanie racjonalne zasady zdrowego odżywiania to droga do sukcesu.

Ostatnio popularny jest też detoks, czyli oczyszczanie organizmu. Warto go robić?

Najbezpieczniej nie eksperymentować na własnym zdrowiu. Zdrowa dieta jest dobrze zbilansowana i różnorodna. W ramach detoksu rozsądnie wprowadzić większą ilość warzyw np. w formie dodatkowego koktajlu i wypijać odpowiednią do swojej wagi ilość wody. Trzeba bazować na sezonowości, trzymać stałych pór posiłków, wyeliminować słodycze, a także używki. Warto wprowadzić większą ilość błonnika pokarmowego, aby pozbyć się złogów z jelit, pilnować regularności posiłków oraz wspomóc się naturalną suplementacją, której potrzebę określi dietetyk.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24