Maria Mazurek
70 materiałów
PLUS
ROZMOWA
Pandemia odwołana. COVID-19 z nami zostanie, ale musimy przecież żyć dalej
- Pojawiają się głosy, że przecież będą kolejne fale. I to jest prawda. Ale prawdą jest też, że musieliśmy wyznaczyć jakąś cezurę. Koniec, choćby umowny. Nie...
PLUS
Vetulani. Ekscentryk, kobieciarz, kabareciarz. Najdziwniejszy naukowiec w Polsce
Miał wiele ról: neurobiologa, popularyzatora wiedzy, showmana. Dziadka, ojca, męża, kochanka. Był bezczelny i lojalny, okrutny i dobry, wybitny i błaznowaty....
PLUS
Co jeśli Putin odłączy kurek z gazem płynącym do Europy?
Wojna na Ukrainie jest wielkim niebezpieczeństwem, ale też - jak każdy kryzys - szansą na zmianę zasad gry. W tym przypadku: unijnej polityki klimatycznej....
PLUS
Maciej Szaszkiewicz: Granica między świętym a przestępcą bywa cienka
- Widzę w przestępcy człowieka. Człowieka z problemami - ale człowieka. Przecież w każdym z nas jest dobro i zło. Lata badań psychiki tych, którzy dopuścili się...
PLUS
Jerzy Trela nie żyje. Oto ostatni wywiad, jakiego nam udzielił
15 maja 2022 roku zmarł Jerzy Trela, wybitny aktor teatralny i filmowy. Jerzy Trela od 1970 roku związany był ze Starym Teatrem w Krakowie, ale krakowianie...
PLUS
Różowa nitka, czyli cud narodzin na covidowym oddziale. Ania otarła się o śmierć
Anna Kilian: Z porodu pamiętam jeszcze, jak pokazują mi dziecko. Gdy się obudziłam, myślałam, że minęło pół godziny. Okazało się, że minęło pięć dni, a ja przez...
PLUS
Prof. Pyrć: Czwartej fali pozwolono iść w zasadzie bez żadnych ograniczeń
Rozmowa z prof. Krzysztofem Pyrciem, biotechnologiem i wirusologiem z Małopolskiego Centrum Biotechnologii UJ, wiceprzewodniczącym zespołu doradczego ds....
PLUS
10 dziwnych faktów na temat grzybów, czyli witajcie w najdziwniejszym królestwie
Grzyby kiedyś osiągały wysokość 10 metrów. W Paryżu spotkamy grzyba, który potrafi się uczyć, ruszać i rozwiązywać zagadnienia matematyczne. Inne gatunki...
PLUS
Bogata historia mięsożerstwa. Na talerzach naszych przodków gościły pawie i bobry
90 proc. jedzonego dziś przez nas mięsa to brojlery i wieprzowina. Tymczasem nasi przodkowie mięsem ze świni się brzydzili, a zamiast tuczonych kurczaków jadali...
PLUS
Będziemy jeść mięso bez zabijania zwierząt. Rewolucja zacznie się pod Krakowem!
Korzyści z produkcji sztucznego mięsa są różne: etyczne (nie zabijamy zwierząt), ekologiczne (tradycyjna produkcja mięsa dewastuje środowisko), kulturowe i - w...