Grzegorz Russak poleca: biała kiełbasa własnej roboty

Grzegorz Russak poleca: biała kiełbasa własnej roboty

Spisała Joanna Tarnowska

Nowiny

Aktualizacja:

Nowiny

Grzegorz Russak odwiedził przed świętami Mielec i tam zdradził przepis na białą kiełbasę.

Grzegorz Russak odwiedził przed świętami Mielec i tam zdradził przepis na białą kiełbasę. ©Fot. JOANNA TARNOWSKA

Specjalnie dla czytelników Nowin dr nauk rolniczych i autor programu telewizyjnego w TVP "Smaki Polskie" Grzegorz Russak zdradza przepis na doskonałą, białą kiełbasę.
Grzegorz Russak odwiedził przed świętami Mielec i tam zdradził przepis na białą kiełbasę.

Grzegorz Russak odwiedził przed świętami Mielec i tam zdradził przepis na białą kiełbasę. ©Fot. JOANNA TARNOWSKA

- Każdego trzeba namówić, żeby zrobił sobie w domu białą kiełbasę. Dzisiaj przez internet można zamówić osłonki naturalne - mówi Grzegorz Russak. - Weźmiemy sobie 7 kg dobrego mięsa np. z szynki wieprzowej, 3 kg czegoś tłustego, może być słoninka lub boczek. Potrzebujemy do tego jeszcze kilograma cielęcej pręgi.

Szynkę mielimy na najmniejszym sitku, słoninę lub boczek na średnim, a cielęcą pręgę kroimy grubo nożem. - Mięsa mieszamy, dodajemy 22 dag soli, po 1 dag pieprzu, majeranku, 2 główki czosnku oraz przyprawy, które lubimy.

Dokładnie wszystko mieszamy i nadziewamy mięsem jelita i odwieszamy. Następnie wrzucamy do kotła z wodą o temperaturze 75 st. C. Gotujemy ją przez 25 minut w temperaturze 68 st. C. I mamy najlepszą, białą kiełbasę. Smacznego!



Komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

Polecamy na nowiny24.pl

Wideo