Konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy

wm

Nowiny

Aktualizacja:

Nowiny

Konfitury z pigwy wzbogacą twoją domową piwniczkę.

Konfitury z pigwy wzbogacą twoją domową piwniczkę. ©Fot. Stock

Właśnie zaczynają dojrzewać owoce pigwy. Czy wiesz, co z nimi zrobić? Podajemy przepis na konfiturę.
Konfitury z pigwy wzbogacą twoją domową piwniczkę.

Konfitury z pigwy wzbogacą twoją domową piwniczkę. ©Fot. Stock

Składniki:

2 kg pigwy,
2 kg cukru.

Przygotowanie:

Pigwę umyć, obrać ze skórki, pokroić na cząstki i oczyścić z gniazd nasiennych, zalać zimną wodą i gotować powoli na małym ogniu aż owoce zmiękną. Z cukru i 1 litra wody ugotować gęsty syrop. Pigwę odcedzić i włożyć do naczynia z syropem. Naczynie przykryć i odstawić na 24 godziny. Następnie wyjąć, a syrop zagotować. Do gotującego się syropu wrzucić pigwę i zestawić z ognia na 10 minut. Jeszcze trzykrotnie doprowadzić do wrzenia i zdejmować z ognia. Na koniec gotować całość na małym ogniu aż pigwa stanie się przezroczysta. Gorącą konfiturę wkładać do wyparzonych słoików, słoiki obracać do góry dnem i studzić pod kocem.

Przepis podajemy za Ireną Gumowską "Czy wiesz, co jesz".

Komentarze

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

Polecamy na nowiny24.pl

Wideo