Jak się nie przejeść w Wielkanoc? 7 prostych sposobów na świąteczne obżarstwo
Wielkanoc to czas świętowania z rodziną przy suto zastawionym stole. Tradycyjne potrawy na czele z żurkiem, jaja, mazurki i inne kuszą nie tylko smakiem, ale...
Kto nie powinien pić rumianku? Tym osobom aromatyczne ziele może zaszkodzić
Rumianek to niezwykłe zioło, które nasze babcie stosowały niemal na wszystko – od problemów trawiennych, poprzez trudności z zasypianiem, aż po trądzik i worki...
Co na ból gardła? Sięgnij do kuchennej szafki i zrób domowe płukanki. To proste
Bóle gardła to częsta przypadłość w okresie jesienno-zimowym, gdy jesteśmy narażeni na duże wahania temperatury. Nierzadko również ból gardła oznacza początek...
Na serce, trawienie, stres i odporność. Wypróbuj 3 najzdrowsze herbaty ziołowe
Po herbatę lub ziołowe napary lubimy sięgać szczególnie w chłodne dni. Jednak nie tylko, bo herbatki ziołowe czy owocowe warto pić przez cały rok. Działają one...
Domowe sposoby na zdrowe i lśniące włosy [WIDEO]
Każda z nas chce cieszyć się pięknymi i zdrowymi włosami. Niewiele za to wie, że produkty, które są w tym pomocne, w większości znajdują się w naszej ziołowej...
Porady o urodzie: Okłady na zmęczone oczy
- Zmęczone, czerwone i podkrążone oczy są wynikiem braku snu oraz wysiłku fizycznego, także przesiadywania przed komputerem - pisze Barbara Studzińska z...
Domowe malowanie jajek. Oto 5 kolorów pisanek pochodzących z kuchennej szafki
W czasie Wielkanocy kultywujemy tradycję farbowania jajek, a następnie robienia z nich pisanek lub kraszanek. Zamiast kupować gotowe barwniki w sklepach, można...
I wszystko jasne. Tyle jajek możemy zjeść przez cały tydzień. Poznaj opinię eksperta
Na Wielkanoc stoły uginają się od dań z jajkami. Co roku jemy je na potęgę, tymczasem ile sztuk to porcja maksymalna? Wbrew pokutującym jeszcze opiniom jaja to...
Wielkanoc: Woda żywa, pogrzeb żuru, boże rany. Poznaj zwyczaje i symbole wielkanocne
Symbole wielkanocne mają dla nas duże znaczenie, choć nie zawsze w pełni rozumiemy, jaka historia się za tym kryje. W tradycjach Wielkanocy elementy...
Sprawdź, czy jajko jest świeże. Są proste metody, żeby się przekonać
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Są na to proste, domowe sposoby. Testy można przeprowadzić zarówno na całym jajku, jak i rozbitym. Odpowiadamy też na...
Wiosenna kuracja na mocne serce i dobry nastrój. Zrób herbatkę z kwiatów magnolii
Jej piękne, duże kwiaty rozkwitają jeszcze przed wypuszczeniem listków. Jest jednym z symboli wiosny, ale większość z nas traktuje ją jako krzew ozdobny....
Ma wiele witamin. To najbardziej popularny chwast w kuchni!
Choć parzy, warto po nią sięgać. Pokrzywa to powszechnie rosnący chwast i jeden z najbardziej cenionych. Obfituje w witaminy i składniki mineralne, a...
Święta będą więcej niż tylko smaczne. Zobacz najzdrowsze jajka wielkanocne
Król wielkanocnego stołu zasługuje na najlepszą oprawę. Warto sprawić, by dania z jajkami były nie tylko smaczne, ale też korzystne dla zdrowia. To nic...
Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać
Pierwsze dzikie rośliny mają najwięcej wartości odżywczych, więc jedzmy je jako warzywo. Jadalne chwasty są nie tylko zdrowe, ale też smaczne. O tej porze roku...
Ta przekąska to hit na Wielkanoc. Wypróbuj przepis na jajka i zachwyć swoich gości
Na Wielkanoc warto sięgnąć po sprawdzone przepisy na jajka faszerowane. To idealna przekąska na święta, którą można zrobić w wielu smakach. Proponuję jajka...
Kto nie może jeść jajek? Tym osobom zaszkodzą nawet najzdrowsze jajka
Jajka na miękko, na twardo, jajecznica, omlet, kotlety – jest mnóstwo dań z jajkami, dlatego jajka jemy praktycznie codziennie. Wiele z nas zastanawia się,...
Katar, kaszel i duszności od pisanek? Unikaj takich barwników do jajek!
Wielkanocną tradycją jest dekorowanie i farbowanie jajek. W okresie przedświątecznym barwniki do jajek są dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym. Jednak...
Chcesz się pozbyć chwastów? Wiele z nich to pożyteczne rośliny. Poznaj ich zalety
Wiele roślin nazywamy chwastami i uważamy za zupełnie bezużyteczne. Kiedy tylko pojawią się w ogrodzie, wydajemy im walkę i staramy się je wyplenić. Warto...
Sałatka z rzeżuchą – wiosenny dodatek na Wielkanoc i nie tylko
W prostocie tkwi siła. Przekonało się o tym wiele z nas, kiedy przy natłoku obowiązków przygotowujemy jeszcze różne dania – szczególnie w okresie świątecznym....
Kiełbaski zapiekane w cieście. Takim daniem zaskoczysz gości
Kiełbaski zapiekane w cieście to przysmak pochodzący z kuchni brytyjskiej. Znane są pod nazwą „toad in the hole”, czyli ropucha w jamie. Zazwyczaj kiełbaski...
Jedyna taka zupa na Wielkanoc. Zobacz przepis na apetyczny barszcz biały
Barszcz biały to dla wielu ulubiona potrawa przygotowywana na Wielkanoc. Wyśmienicie smakuje podana z jajkiem ugotowanym na twardo i białą kiełbasą. Mam dla...
Tam, gdzie rządzi natura. Bonifratrzy od lat specjalizują się w ziołolecznictwie
W samym sercu krakowskiego Kazimierza jest takie miejsce, gdzie rządzi natura. To właśnie tam znajdziecie naturalne produkty na bazie aloesu, babki...