Kremówkę papieską przygotowują rzeszowskie cukiernie "Orłowski&Rak" i Radosława Raka z Zaczernia. To już 9. akcja. Jaka jest receptura ciasta? Mistrz - cukiernik Kazimierz Rak wylicza, że potrzebowali ok. 300 kg mąki, 800 l mleka, 150 kg cukru, 3 tys. jaj, 25 l rumu, 200 kg masła, 800 kg margaryny, 50 kg rodzynek, 25 kg cukru pudru i 200 kg proszku budyniowego.
Kremówki zostaną ułożone na stołach na ul. 3 Maja. Mieszkańcy zostaną nim poczęstowani po mszy w kościele św. Krzyża, która rozpocznie się o 12.15. Oprócz papieskiej kremówki, w niedzielę (Rynek) z okazji Dnia Matki i Dziecka odbędzie się festyn "Bądźmy razem" . Organizatorzy to Caritas Diecezji Rzeszowskiej, Cech Rzemiosł Wielobranżowych, Izba Rzemieślnicza w Rzeszowie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?