Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Brak śniadania pogarsza pamięć oraz koncentrację

al/Ula Sobol
- Jedz regularnie, co najmniej 4 razy dziennie - radzi Anna Ulan, technolog żywności i żywienia człowieka w Zespole Szkół Spożywczych.
- Jedz regularnie, co najmniej 4 razy dziennie - radzi Anna Ulan, technolog żywności i żywienia człowieka w Zespole Szkół Spożywczych. Krzysztof Kapica
Rozmowa o odżywianiu z Anną Ulan, technologiem żywności i żywienia człowieka w Zespole Szkół Spożywczych w Rzeszowie.

Co to znaczy zdrowo jeść?

To takie zestawienie produktów spożywczych, które pokrywa dzienne zapotrzebowanie na energię oraz składniki odżywcze. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka potrzebujemy około 60 różnych składników odżywczych, dostarczanych kilka razy dziennie.

Załóżmy, że jestem uczniem...

Młodzież powinna spożywać 4-5 posiłków dziennie, rozpoczynając od śniadania, które należy jeść pomiędzy godz. 7 a 9, bo daje moc! Trzeba je zjeść w domu, przed wyjściem do szkoły.

Co zatem powinniśmy dostarczać organizmowi?

Białka, węglowodany, tłuszcze oraz witaminy i minerały. Rano najaktywniej działają enzymy trawiące białka i tłuszcze, a najwolniej insulina. Śniadanie powinno stanowić 20-25 proc. dziennej energii.

A jego brak?

Pogarsza pamięć i koncentrację. Zaburza sprawność, powoduje agresję, senność oraz złe samopoczucie. Co zjeść na drugie śniadanie?
Dobry pomysł to jogurt lub kefir, bo są cennym źródłem białka oraz wapnia), kanapka z wieloziarnistego pieczywa z wędliną drobiową lub rybą, ale zawsze w towarzystwie warzyw. To bardzo ważne, ze względu na pozytywne pobudzenie organizmu do działania na dalszą część dnia.

Główny posiłek dnia to obiad...

Powinien dostarczać 30-35 proc. energii. Składać się z zupy i drugiego dania. Zupa powinna zaostrzyć nam apetyt i przygotować żołądek przed daniem głównym. Kolorystyka musi zachęcać nas do jedzenia. Do przygotowania obiadu należy wykorzystywać różnorodne produkty i różne techniki kulinarne.

A co z podwieczorkiem?

Warto przywrócić do łask podwieczorek. Około 16 podnosi się poziom insuliny i rośnie zapotrzebowanie na węglowodany. To idealna pora na łakocie z owocami, ciasto drożdżowe, czekoladę (najlepiej gorzką) lub miseczkę orzechów, pestek dyni czy migdałów. Natomiast kolacja powinna być około 2 godzin przed snem. Wieczorem aktywność enzymów trawiennych słabnie. To, co zjemy, rozkłada się bardzo wolno. Nie powinna być wysokokaloryczna i ciężko strawna. Powinna dostarczać dużo białka, które będzie się stopniowo uwalniać przez sen. W kolacji powinny się też znaleźć warzywa i owoce, ale nie rośliny strączkowe, buraki czy brukselka.

W menu nie może zabraknąć...

Białka, bo buduje i odbudowuje kości i zęby, chroni przed bakteriami, pozwala utrzymać prawidłową odporność organizmu. Węglowodanów i tłuszczów, będących źródłem energii, lecytyny i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają bardzo korzystnie na cały organizm. Nie może zabraknąć również witamin i składnikiów mineralnych oraz błonnika. Ten ostatni usuwa z organizmu niestrawione reszki pokarmu, metale ciężkie i obniża poziom cholesterolu.

A jak zdrowo ugasić pragnienie?

Na pierwszym miejscu powinna być woda mineralna. Ma ogromny wpływ na kondycję umysłową organizmu i zdolność koncentracji. Korzystne dla zdrowia, przeciwnowotworowe działanie mają też świeże soki, bo w takich nie doszło jeszcze do przemiany azotanów w szkodliwe azotyny. Polecam soki warzywne z marchwi, czerwonych buraków, natki pietruszki ,ale i owocowe niesłodzone. Pijmy także zieloną herbatę i mieszanki ziołowe. Dobrze nawadniają i niektóre z nich np. malina, mają działanie wzmacniające odporność.

Ilość kalorii zależy od wieku, płci oraz aktywności fizycznej.

Można to w łatwy sposób obliczyć, mnożąc masę ciała razy 24 i razy współczynnik aktywności fizycznej ( mała - 1,5; średnia - 1,7; duża 2). Uczennica gimnazjum, która waży ok. 50 kg i ma średnią aktywność fizyczną powinna dostarczać dziennie około 2100 kcal, natomiast uczeń o masie 65 kg i dużej aktywności fizycznej powinien dostarczyć około 3100 kcal.

Czego unikać w diecie?

Zbyt dużej ilości tłuszczów, zwłaszcza nasyconych i tzw. izomerów trans, zbyt dużej ilości słodyczy i gazowanych, kolorowych i mocno słodzonych napojów, zbyt mocno przetworzonej i konserwowanej żywności. Najgroźniejsze dla człowieka są izomery trans, uszkadzają błony komórkowe i DNA, przyspieszają miażdżycę, nowotwory, choroby serca oraz starzenie się organizmu. Unikajmy tłustych fast-foodów, coca-coli, tłustych, zawiesistych sosów na bazie majonezu oraz zbyt dużych przerw między posiłkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24