Zespół Szkół Usługowo - Hotelarskich i Gastronomicznych w Przemyślu realizuje projekt "Sukces i nowoczesność w kształceniu zawodowym". To projekt, który odbywa się w ramach europejskiego programu Erasmus+ Akcja 1.
- Głównym celem tego projektu jest podnoszenie kwalifikacji zawodowych wśród młodzieży poprzez wyjazdy na trzytygodniowe praktyki zagraniczne do Cork w Irlandii. Ten zespół szkół jest jedynym w naszym mieście, który może pochwalić się taką ofertą edukacyjna - twierdzi Witold Wołczyk, rzecznik prezydenta Przemyśla.
Przemyślanie wyjadą do Irlandii
Projekt jest finansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego. Łączna kwota dofinansowania to ponad 67 tys. euro. Na początku wakacji do Irlandii pojedzie 16 uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz 12 w zawodzie fototechnik. - Uczniowie trafią do przedsiębiorstw wybranych pod kątem ich zainteresowań i możliwości. Zakwaterowanie przewidziano u rodzin irlandzkich. To jeszcze bardziej wzbogaci doświadczenia uczestników - dodaje Wołczyk.
Przed wyjazdem uczniowie będą doskonalić znajomość angielskiego, w ramach 25 godzinnego kursu metodą tradycyjną oaz e-learningową. Dodatkową atrakcją będzie spotkanie z native speakerem, podczas którego uczniowie będą mogli osłuchać się z językiem oraz rozwinąć wiedzę o kulturze Irlandii. - W ramach przygotowania zawodowego uczniowie mieli już warsztaty ze znanym w kręgach kulinarnych szefem kuchni Zamku Dubiecko Januszem Pyrą. Uczestniczyli również w Targach Fotograficznych w Łodzi - dodaje Wołczyk.
Z Jarosławia do Anglii, Niemiec i Włoch
Na szkolenia do Anglii, Niemiec i Włoch wyjadą uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu. Towarzyszyć im będą nauczyciele przedmiotów zawodowych.
Projekt realizowany jest również w ramach edukacyjnego programu europejskiego Erasmus +.
Wyjazd zaplanowany jest na początek maja. Uczestnicy szlifują znajomość języków obcych, poszerzają wiadomości dotyczące kraju, do którego wyjadą. Uczestniczą również w warsztatach, podczas których przygotowują potrawy charakterystyczne dla kuchni angielskiej, niemieckiej i włoskiej.
Podczas zagranicznych praktyk młodzież zdobędzie wiedzę nie tylko ściśle dotyczącą ich zawodu. Przyjrzą się również organizacji pracy w gastronomii, hotelarstwie i usługach. W kraju poznają zasady zakładania działalności gospodarczej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać