Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uczniowie z Przemyśla i Jarosławia pojadą za granicę na letnie praktyki

Norbert Ziętal
Uczniowie przemyskiego gastronomika, w ramach przygotowań do wakacyjnych praktyk w Irlandii, uczestniczyli w warsztatach prowadzonych przez Janusza Pyrę, szefa kuchni Zamku Dubiecko.
Uczniowie przemyskiego gastronomika, w ramach przygotowań do wakacyjnych praktyk w Irlandii, uczestniczyli w warsztatach prowadzonych przez Janusza Pyrę, szefa kuchni Zamku Dubiecko. Archiwum UM Przemyśl
30 uczniów przemyskiego "gastronomika" i 50 jarosławskiego "spożywczaka" wyjedzie za granicę, aby zdobywać wiedzę.

Zespół Szkół Usługowo - Hotelarskich i Gastronomicznych w Przemyślu realizuje projekt "Sukces i nowoczesność w kształceniu zawodowym". To projekt, który odbywa się w ramach europejskiego programu Erasmus+ Akcja 1.

- Głównym celem tego projektu jest podnoszenie kwalifikacji zawodowych wśród młodzieży poprzez wyjazdy na trzytygodniowe praktyki zagraniczne do Cork w Irlandii. Ten zespół szkół jest jedynym w naszym mieście, który może pochwalić się taką ofertą edukacyjna - twierdzi Witold Wołczyk, rzecznik prezydenta Przemyśla.

Przemyślanie wyjadą do Irlandii

Projekt jest finansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego. Łączna kwota dofinansowania to ponad 67 tys. euro. Na początku wakacji do Irlandii pojedzie 16 uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz 12 w zawodzie fototechnik. - Uczniowie trafią do przedsiębiorstw wybranych pod kątem ich zainteresowań i możliwości. Zakwaterowanie przewidziano u rodzin irlandzkich. To jeszcze bardziej wzbogaci doświadczenia uczestników - dodaje Wołczyk.

Przed wyjazdem uczniowie będą doskonalić znajomość angielskiego, w ramach 25 godzinnego kursu metodą tradycyjną oaz e-learningową. Dodatkową atrakcją będzie spotkanie z native speakerem, podczas którego uczniowie będą mogli osłuchać się z językiem oraz rozwinąć wiedzę o kulturze Irlandii. - W ramach przygotowania zawodowego uczniowie mieli już warsztaty ze znanym w kręgach kulinarnych szefem kuchni Zamku Dubiecko Januszem Pyrą. Uczestniczyli również w Targach Fotograficznych w Łodzi - dodaje Wołczyk.

Z Jarosławia do Anglii, Niemiec i Włoch

Na szkolenia do Anglii, Niemiec i Włoch wyjadą uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu. Towarzyszyć im będą nauczyciele przedmiotów zawodowych.

Projekt realizowany jest również w ramach edukacyjnego programu europejskiego Erasmus +.

Wyjazd zaplanowany jest na początek maja. Uczestnicy szlifują znajomość języków obcych, poszerzają wiadomości dotyczące kraju, do którego wyjadą. Uczestniczą również w warsztatach, podczas których przygotowują potrawy charakterystyczne dla kuchni angielskiej, niemieckiej i włoskiej.

Podczas zagranicznych praktyk młodzież zdobędzie wiedzę nie tylko ściśle dotyczącą ich zawodu. Przyjrzą się również organizacji pracy w gastronomii, hotelarstwie i usługach. W kraju poznają zasady zakładania działalności gospodarczej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24