Które drzewka, np. jabłonie, grusze czy wiśnie możemy teraz przycinać?
Temat rzeka. Przyciąć możemy wszystkie drzewka owocowe. Tak najbardziej ogólnie, wycinamy suche oraz krzyżujące się gałązki i oczywiście te połamane. W zależności od tego, czy drzewko ma być wysokie czy niskie, usuwamy pędy nieodpowiadające kształtowi, który chcemy uzyskać.
Jak przycinać jabłonie, które należą do najpopularniejszych drzew w naszych ogrodach ?
Przycinamy przede wszystkim tzw. wilki, czyli jednoroczne, nieowocujące pędy. Rosną one bardzo gęsto, najczęściej pionowo w górę. Jeśli je zostawimy, zacieniują kwiaty i owoce, pojawiające się na starszych gałęziach. Te młode pędy możemy pozostawić na końcach gałęzi, jeśli nie rosną do góry i jeśli chcemy, aby drzewko było większe. Oczywiście mówimy tu o cięciu dorosłych drzewek, bo formowanie młodych to zupełnie inna sprawa.
Jakie opryski możemy teraz wykonać?
Można teraz wykonać cały szereg oprysków, na przykład na przędziorki, kwieciaki i szkodniki, które atakują nie tylko drzewka owocowe, ale także pozostałe rośliny.
Czy można dokonać oprysków i nie szkodzić innym np. zwierzętom, ptakom czy trzmielom?
Jeśli chcemy zastosować opryski, to rzeczywiście trzeba się kierować komunikatami i kalendarzem ochrony roślin zalecanym na dany rok przez Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Można to sprawdzić np. na stronie internetowej http://piorin.gov.pl/sygn/start.php
Jak zaplanować rabatkę warzywną?
Musimy najpierw odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Jak wiele czasu możemy poświęcić na pielęgnację warzyw? Jakie warzywa chcielibyśmy uprawiać sami, a jakie owoce kupimy sobie w sklepie. Warto też pamiętać, że bez częstego odchwaszczania, lekkiego poruszenia wierzchniej warstwy gleby i podlewania, nie będziemy mieli zbyt dużego pożytku z naszych plonów.
Jak duża powinna być rabatka warzywna, aby uprawiać w niej tylko zioła i przyprawy?
Jeśli wystarczą nam zioła przyprawowe, koperek, szczypiorek i pietruszka na natkę, wtedy wystarczy nam 1,5x1,5m. Może być wzniesiona nad gruntem, otoczona murkiem. Łatwiej wtedy pielęgnować zioła, unikając schylania się.
Jak przygotować glebę pod uprawę warzyw?
Przekopujemy ziemię najlepiej z obornikiem. Potem "motyczymy," aby rozbić duże grudy. Jeśli nie mamy obornika, można dodać nawóz sztuczny, ale lepiej naturalny w granulacie. Na koniec grabimy i wyrównujemy rabaty. Przy większej działce stosujemy maszyny, pług do orki, potem kultywator lub glebogryzarkę, a następnie bronujemy.
Co już możemy siać lub sadzić, aby mieć pierwsze z tej rabatki pożytki kulinarne?
Na pewno rzodkiewkę, szczypiorek wieloletni, które przykrywamy luźno białą agrowłókniną, co pozwoli nam uzyskać wczesne zbiory. Szczypiorek z poprzedniego roku już ma zielone pędy, które można zawsze dodać na kanapkę.
Już wkrótce będzie można posiać także buraczki, marchewkę i pietruszkę. No i już nadszedł czas na rozsady, które jednak wysiewamy nie do gruntu, lecz w pojemnikach, które ustawiamy w domu, np. na parapecie. Potem sadzimy je na grządki w ogrodzie, gdy już będzie ciepło, najbezpieczniej po 15 maja lub trochę wcześniej. Trzeba je przykryć włókniną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?