Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na muffiny z bananami i czekoladą

Ula Sobol
Muffiny z bananami i czekoladą
Muffiny z bananami i czekoladą Sebastian Wanat
- Widok muffina naturalnie popękanego podczas wypiekania jest czymś niesamowicie oryginalnym i niepowtarzalnym, co sprawia że te małe, słodkie smakołyki aż proszą się aby je zjeść. Bardzo szybko się je przygotowuje i nie wymagają zbyt skomplikowanych operacji kuchennych - zapewnia, Sebastian Wanat, autor bloga kulinarnego ucztasmakosza.pl i twojesniadanie.pl

Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: Łatwe

Składniki:

150 g masła 100 g czekolady, 1 banan, 2 jaja, 70 g cukru, 300 g mąki typ 550, 1 łyżka proszku do pieczenia, szczypta soli, 1 szklanka mleka

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C. Blaszane foremki na muffiny przed nałożeniem masy należy natłuścić, najlepiej masłem.
Czekoladę siekamy na małe kawałki, następnie do miski wsypujemy wszystkie składniki oprócz banana i mieszamy, na końcu dodajemy banana skrojonego w drobną kostkę i lekko mieszamy.
Powstałą masę przekładamy do foremek po brzegi i pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 st. C

Pamiętajmy, aby na najniższy poziom piekarnika, na czas pieczenia wstawić małe naczynie z wodą, tym sposobem zwiększymy wilgotność w piekarniku co spowoduje, że muffiny po wypieczeniu nie będą zbyt wysuszone.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24