Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne Czytelników: potrawka z kurczaka

Ula Sobol
Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka Katarzyna Wenc
Potrawka z kurczaka niby proste i pospolite danie, a robiłam je niedawno pierwszy raz. Wyszła pyszna! - zapewnia Katarzyna Wenc z Rzeszowa.

Składniki:

70 dag ćwiartki z kurczaka, 1 pęczek włoszczyzny, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, pół cytryny, 2 łyżki masła, 3 łyżki śmietany, natka pietruszki, sól, pieprz

Wykonanie:
Włoszczyznę i kurczaka ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego do miękkości. Odcedzić (rosół zostawić!).
Kurczaka obrać z kości. Rosół odparować do objętości ok. 1/2 l. Odtłuścić i wystudzić.
Masło roztopić na patelni, dodać mąkę, rozmieszać, rozprowadzić zimnym rosołem mieszając intensywnie trzepaczką. Włożyć dwa plasterki cytryny ze skórką (potrawka będzie najsmaczniejsza, gdy cytryna poleży w sosie przynajmniej godzinę, ale nie dłużej niż 2 godziny). Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietanę.
Włożyć do sosu mięso, podgrzać. Przed podaniem usunąć plasterki cytryny. Posypać natką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24