Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na kotlety z kaszy jaglanej z sosem pieczarkowym

Ula Sobol
Do sosu potrzebujemy 150 g pieczarek
Do sosu potrzebujemy 150 g pieczarek sxc.hu
Przepis na kotlety z kaszy jaglanej z sosem pieczarkowym polecają dietetycy z Centrum Dietetyczne Naturhouse w Rzeszowie.

Składniki:

- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- ¼ czerwonej cebuli
- natka pietruszki
- papryka ostra w proszku
- 1 ząbek czosnku
- pieprz i sól
- 2-3 łyżki otrębów owsianych
- olej rzepakowy lub oliwa

Sos pieczarkowy

- 150 g pieczarek
- ½ białej cebuli
- pieprz i sól
- papryka ostra w proszku
- natka pietruszki

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać i zalać na sicie wrzątkiem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju lub oliwy, delikatnie zeszklić cebulę i czosnek. Piekarnik nagrzać do 180 st.C. Do wcześniej ugotowanej kaszy dodać cebulę z czosnkiem, sól i pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki, jajko, otręby owsiane, paprykę w proszku, doprawić ziołami według uznania. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć. Uformować kotleciki, piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 15 minut, do momentu zarumienienia. Podawać z sosem pieczarkowym.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA SOSU:
Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę i pieczarki, dodać pieprz i sól, przyprawić ostrą papryką w proszku. Natkę pietruszki drobno posiekać, dodać do pieczarek. Dolać 3 łyżki wody, dusić pod przykryciem ok. 5 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24