Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tłusty czwartek. Pączki smażone na smalcu są zdrowsze

al
Jeśli do ciasta dodamy odrobinę octu lub spirytusu, pączek wchłonie mniej niechcianego tłuszczu podczas smażenia.
Jeśli do ciasta dodamy odrobinę octu lub spirytusu, pączek wchłonie mniej niechcianego tłuszczu podczas smażenia. Krystyna Baranowska
Kiedyś na tłusty czwartek ciasto na pączki nadziewano słoniną. Dziś stawiamy na różę. Wciąż jednak jest w pączkach dużo kalorii.

Czterdziestodniowy post oznaczał wyrzeczenia, dlatego podczas mięsopustu, jak nazywano kiedyś tłusty czwartek, nie żałowano sobie jedzenia i przysmaków.
Od zawsze królowały słodkości. Do przysmaków należało ciasto chlebowe nadziewane słoniną, ale pojawiały się także pączki z migdałem - kto takiego znalazł, miał mieć szczęście. Czasy się zmieniają, ale kaloryczność przysmaków na koniec karnawału wcale nie maleje.

Jak przypomina Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym "Żyj smacznie i zdrowo", jeden pączek ma średnio 340 kcal, 5 g białka, 52 g węglowodanów i aż 12 g tłuszczu. Wystarczy zjeśc trzy, aby wypełnić całodzienne zapotrzebowanie organizmu na ten składnik. W dodatku zjedzonych z nim kalorii nie jest łatwo się pozbyć - oznacza to wysiłek równy trzem godzinom intensywnej jazdy na rowerze.

Trudno jednak odmówić sobie tej chwili przyjemności, jaką jest wbicie zębów w smakowitego pączka. Warto jednak zwrócić uwagę, w jaki sposób został usmażony. Pączki z cukierni zazwyczaj przygotowuje się na fryturze lub oleju roślinnym i są o wiele mniej dla nas zdrowe niż te "babcine", usmażone na smalcu.

- Smalec ma wysoką temperaturę palenia, a jednocześnie nie ulega "deformacji" pod wpływem temperatury. I choć pączki zawierają wówczas znaczną jego ilość, to nasycony tłuszcz zwierzęcy podnosi tylko cholesterol, ale nie przyswajamy przynajmniej substancji rakotwórczych, wytwarzanych podczas smażenia na wielokrotnie wykorzystywanej fryturze - tłumaczy Agnieszka Piskała.


zobacz też: Ten przepis na pączki ma sto lat!

Źródło:polskatimes.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24