Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne: jarski bigos wigilijny. Smakuje wyśmienicie!

US
Bigos podawać można jako jedno z potraw wigilijnych lub jako dodatek do świątecznych potraw czy w formie samodzielnego dania, z dodatkiem pieczywa.
Bigos podawać można jako jedno z potraw wigilijnych lub jako dodatek do świątecznych potraw czy w formie samodzielnego dania, z dodatkiem pieczywa. Katarzyna Wenc
- Bigos wigilijny to jedno z podstawowych dań na świątecznym stole. Świąteczny bigos można przygotować już kilka dni przed Wigilią - po kilku dniach danie będzie jeszcze smaczniejsze. Przechowywać go należy w lodówce i odgrzewać partiami - mówi Katarzyna z Rzeszowa.
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1/2 kg białej kapusty
  • 1 szklanka soi lub soczewicy
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 cebula
  • 2 łyżki powidła śliwkowego
  • 10 wędzonych śliwek
  • garstka suszonych grzybów
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 10 ziaren pieprzu
  • 4 ziela angielskie
  • 3 goździki
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka cząbru
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • sól
  • olej

Wykonanie:

  • Dzień przed gotowaniem bigosu suszone grzyby namoczyć w 1 1/2 szklanki zimnej wody. Zostawić na noc. Jeśli używamy soi to też ją namoczyć na noc.
  • Następnego dnia kiszoną kapustę pokroić na drobniejsze kawałki. Na dnie garnka rozgrzać sporą ilość oleju, całe dno powinno być równo pokryte równą warstwą oleju. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju a następnie dodać kiszoną kapustę razem ze wszystkimi przyprawami oraz łyżką soli, zalać wszystko litrem wody i gotować na mały ogniu przez godzinę.
  • W międzyczasie ugotować soję lub soczewicę w osolonej wodzie na półtwardo, uważać, aby się nie rozgotowała. Kiedy będzie gotowa odcedzić i odłożyć na bok.
  • Białą kapustę poszatkować, jabłka nie obierać i zetrzeć na tarce. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki (ale nie za drobne) i dodać do garnka białą kapustę, ugotowaną soczewicę, jabłko, śliwki, grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Dodać jeszcze szklankę świeżej wody, sos sojowy i gotować na małym ogniu przez kolejną godzinę.
  • Po godzinie dodać powidła, dokładnie wymieszać i w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez przynajmniej 3 godziny, regularnie zaglądając i podlewając wodą. Na koniec osolić do smaku.
  • Bigos jest najlepszy drugiego lub trzeciego dnia, po kilku odgrzaniach.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24