Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne: Tacos z indykiem

Ula Sobol
Tacos z indykiem
Tacos z indykiem Katarzyna Wenc
Przepis na tacos z indykiem proponuje Katarzyna Wenc z Rzeszowa

Składniki:

300 g mielonego mięsa z indyka, 2-3 łyżki sosu chipotle (ja dałam ostrą paprykę), 100 g długoziarnistego ryżu, przepłukanego, 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej, 500 ml rosołu (lub po prostu wody), 140 g kukurydzy z puszki , 1 mały pęczek kolendry, posiekany, 8-12 kukurydzianych muszelek tacos , 1/2 główki sałaty lodowej, porwanej na małe kawałki, 150 ml kwaśnej śmietany, 100 g startego sera (np. cheddar), 1 łyżka oleju roślinnego i guacamole (do podania).

Wykonanie:

W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy mięso z indyka i obsmażamy ok. 2 minut. Dodajemy sos chipotle, mieszamy i smażymy, aby mięso delikatnie zbrązowiało. Wsypujemy ryż i fasolę, ponownie mieszamy. Dolewamy rosół i gotujemy ok. 20 minut średnim ogniu pod przykryciem, aż ryż będzie miękki. Ok. 3 minut przed końcem gotowania dodajemy kukurydzę. Gotowe mięso z warzywami posypujemy kolendrą i odstawiamy.

Placki kukurydziane tacos podgrzewamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ciepłe placki napełniamy mięsnym nadzieniem, sałatą lodową i łyżką kwaśnej śmietany. Posypujemy serem i podajemy z guacamole.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24