Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne: Jak zrobić rybę w papilotach

Ula Sobol
Trochę soku z cytryny można wydusić na świeżą rybę.
Trochę soku z cytryny można wydusić na świeżą rybę. sxc.hu
Przepis na rybę w papilotach podaje Centrum Dietetyczne NutriPoint w Rzeszowie

Składniki:

(1 porcja): filet z łososia 150g, ¼ pora (biała i zielona część), 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 łyżka serka naturalnego, sok z cytryny, sól, pieprz.

Wykonanie:

Pora przepołowić wzdłuż i pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni lub w rondlu z grubym dnem z pokrywą i smażyć pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie zrumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć 2 kwadraty, środki posmarować oliwą z oliwek. W posmarowane miejsce położyć kawałki łososia. Przykryć porami, posypać ziołami i nałożyć serek. Zawinąć folię na rybie i szczelnie złączyć brzegi. Nie owijać łososia folią bardzo ciasno, należy pozostawić wolną przestrzeń wokół niego. Dzięki zebranej tam parze, ryba nie wyschnie. Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Paczuszki ułożyć na talerzach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24