"Uwaga nadwaga"
"Uwaga nadwaga"
W ramach akcji "Uwaga nadwaga" do końca listopada istnieje możliwość bezpłatnych konsultacji dietetycznych i pomiarów tkanki tłuszczowej i płynów metabolicznych w Centrach Detetycznych Naturhouse w Rzeszowie (ul. Kopernika 7 Tel: 17 853 44 55 i ul. Rejtana 27e 17 863 02 08).
1. Jedz regularnie - w ciągu dnia zjadaj 4-5 posiłków w regularnych odstępach czasu, zacznij od śniadania (do pół godziny po przebudzeniu), następnie jedz kolejne posiłki co 3 godziny, a ostatni posiłek 3 godziny przed snem. Regularność posiłków zapewnia stały poziom cukru we krwi i zapobiega napadom głodu, normuje metabolizm i gwarantuje prawidłowe trawienie. Nie zapominaj o śniadaniu, dzięki któremu pobudzisz układ trawienny do pracy i dodasz sobie energii na kilka godzin.
2. Odżywiaj się racjonalnie, aby dieta była różnorodna i odpowiednio zbilansowana. Nie stosuj diet monotonnych i głodówek, mogą one być groźne dla twojego zdrowia i wpływać na spowolnienie metabolizmu. Konsultuj się z dietetykiem.
3. Pij wodę - codziennie min. 1,5 l niegazowanej, bez dodatku cukrów. Dzięki niej organizm oczyszcza się, usuwa toksyny, woda stanowi niezbędny element procesów trawiennych.
4. Główne źródło energii w diecie powinny stanowić produkty zbożowe dostarczające węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, białka roślinnego, witamin i składników mineralnych. Wybieraj więc gruboziarniste kasze, brązowy ryż, makaron razowy i pieczywo razowe.
5. Jedz warzywa i owoce - niezastąpione źródło witamin, błonnika i składników mineralnych. Codzienna dawka to 7 różnorodnych porcji. Spożywaj więcej warzyw niż owoców, ponieważ owoce zawierają cukier prosty - fruktozę.
6. Spożywaj produkty mleczne, które są głównym źródłem wapnia w diecie. Fermentowane produkty mleczne, jak kefir czy jogurt są łagodniej trawione niż czyste mleko, a są bogactwem dobrze przyswajalnego białka, wit. A i B, kwasu foliowego oraz składników mineralnych takich, jak potas, fosfor, jod i cynk. Jeśli cierpisz na nietolerancję produktów mlecznych, możesz spożywać mleko roślinne np. sojowe, migdałowe, owsiane.
7.Jedz chude mięso wybierając różne gatunki - wołowinę, drób, cielęcinę, króliki. Mięso spożywaj jednak z umiarem, wprowadzając ryby i rośliny strączkowe. Uwaga na nafaszerowane chemią wędliny sklepowe lepszy pomysł to domowe wędliny.
8. Wybieraj produkty nieprzetworzone, zwracaj uwagę na etykiety kupowanych produktów, konserwanty i dodatki do żywności. Jeżeli etykieta produktu obfituje w dodatki mające więcej wspólnego z lekcją chemii - omijaj je z daleka. Gotowa żywność, którą wystarczy podgrzać to bogactwo tłuszczu, soli i cukru oraz wzmacniaczy smaku, zapachu i trwałości.
9. Unikaj cukru i soli - oba dodatki mają negatywny wpływ na zdrowie i działają uzależniająco. Znajdź zdrowe odpowiedniki. Zamiast słodyczy - suszone owoce, jako słodzik - miód, ksylitol (cukier z brzozy), stewię, melasę, cukier trzcinowy lub syrop z agawy. Sól warto zastąpić ziołami lub mieszać zioła np. z solą morską lub himalajską.
10. Bazuj na sezonowości produktów - świeże truskawki w połowie grudnia powinny budzić w nas nieufność. Nasze babcie wiedziały, jak odżywiać się zdrowo - w sezonie wykorzystywały dary ziemi, a na zimę przygotowywały przetwory. Warto pamiętać o mrożonkach, to świetne źródło zdrowych owoców i warzyw poza sezonem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zawierucha i jego śliczna żona brylują na salonach. Niedawno zostali rodzicami [FOTO]
- Hakiel złożył ukochanej arabską przysięgę miłości! Poznali się 6 miesięcy temu...
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"
- To on stworzył Dagmarę Kaźmierską. Dziś nie chce się do niej przyznać