Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak przyrządzić smaczną polędwiczkę?

Ula Sobol
Adrian Szalwa, szef kuchni z restauracji Grzesznicy z Rzeszowa
Adrian Szalwa, szef kuchni z restauracji Grzesznicy z Rzeszowa Krystyna Baranowska
Polędwiczka musi koniecznie sobie odpocząć - radzi Adrian Szalwa, szef kuchni z restauracji Grzesznicy z Rzeszowa

Jak pan przygotowuje polędwiczkę do pieczenia?

- Polędwiczkę nacieram solą morską i grubym pieprzem. Początkowym etapem jest przysmażenie polędwiczki z obydwu stron, aby zamknąć jej pory. Polędwiczka zachowa wtedy soczystość (soki nie wyjdą na zewnątrz).

Polędwica uważana jest za najlepszą część tuszy wieprzowej o szerokim zastosowaniu. Oprócz pieczeni co jeszcze można z niej przyrządzić?

- Polędwiczkę wykorzystujemy do sałatek i robimy z niej roladki wieprzowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Jeśli używamy jej do sałatek do grillujemy ją z obydwu stron.

Na co powinniśmy zwrócić uwagę kupując polędwicę?

- Po pierwsze musi pochodzić ze sprawdzonego źródła. Po drugie kolor świeżej polędwicy to ciemnoróżowy. A po przekrojeniu kawałka mięsa włókna polędwicy rozchodzą się.

Czy świeże mięso można mrozić?

- Oczywiście, że tak, ale najlepsza jest świeża polędwica.
Przepis na najszybsze danie z polędwiczką?
Polędwiczka grillowana. Najpierw nacieramy ją solą morską i pieprzem. Dodajemy zioła i grillujemy lub można ją piec. Najlepiej w folii. Nie będzie wtedy wysuszona. Piec należy ją w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut, a następnie wyciągnąć i przetrzymać na desce około 5 minut, bo polędwiczka musi odpocząć.
Odpocząć?
- Tak. Polędwica zachowa wtedy swój kolor i soczystość. To mięso bardzo smaczne, ale też delikatne.
Z jakimi przyprawami doskonale komponuje się polędwica wieprzowa?
- Polędwica dobrze komponuje się z tymiankiem, rozmarynem, bazylią i kolendrą. Do tego obowiązkowo pieprz czarny lub kolorowy i sól morska.
A jakie warzywa lub owoce idealnie pasują do tego mięsa?
- Najlepsze są owoce kwaśne. Polecam jabłka, pomarańcze, śliwki i mango. Jeśli chodzi o warzywa to uważam, że każde warzywo pasuje do polędwiczki wieprzowej.
Sekret szefa kuchni dotyczący polędwicy
- Przechowuję polędwiczkę wieprzową w occie winnym lub balsamicznym. Polędwiczka jest soczysta. W takiej zaprawie można przechowywać ją nawet do trzech dni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24