Jeśli planujemy grilla, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w napoje,
które skomponują się z upieczonymi na nim smakołykami. Jak to dobrze zrobić, zapytaliśmy fachowców z restauracji Nora Aktora. Jeśli chodzi o tradycyjne kiełbasy, to większość z was wybierze zapewne złociste piwo, jednak, jeśli idzie o inne potrawy - wino może okazać się znacznie lepszym wyborem.
Grillowana pierś z kurczaka i owoce morza najlepiej smakują z
hiszpańskim Senioro de Valan. Wino to posiada piękny, bursztynowy kolor,
lekko schłodzony zostawia w ustach posmak słodyczy. Grillowana wołowina wspaniale komponuje się z włoskim Toscana. Wyczuwalna w nim nuta malin i wiśni wspaniale podkreśli każdą z potraw.
Do grillowanej ryby nie może zabraknąć białego, chilijskiego wina
Talamanca Sauvignon Blanc. Jest półwytrawne, z nutą kwiatową i dopełni smak każdej, nawet polskiej rybki.
Karkówka w piwnej marynacie (przepis)
Poleca Piwiarnia "Warka"
Mięso:
karkówka, jedna porcja 220 g. Marynata: 25 ml oleju rzepakowego, 1/2 l jasnego piwa, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 łyżka tymianku, świeżego lub suszonego, 1 papryczka chili, 1 ząbek czosnku, sól oraz pieprz.
Wykonanie:
Z piwa i przypraw przygotowujemy marynatę, łącząc wszystkie przeznaczone na nią składniki. Do marynaty wkładamy mięso i pozostawiamy na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie karkówkę układamy na grillu, pieczemy z każdej strony około 5-7 minut, co jakiś czas smarując marynatą.
Soczysty burger prosto z grilla
Przepis poleca lokal Bue Bue
Składniki:
1 kg mielonego mięsa (najlepiej antrykot), 2 ogórki kiszone i 3 czerwone cebule. Sos: może być belgijski.
Wykonanie:
Mielone mięso (najlepiej antrykot) mieszamy z pokrojonymi ogórkami kwaszonymi oraz czerwoną cebulą. Dodajemy sos.
Doprawiamy pieprzem i solą. Z mięsa formujemy kulki, a następnie je spłaszczamy.
Uformowane burgery razem z bułkami kładziemy na rozgrzanego grilla. Grillujemy wedle uznania (jeżeli chcemy krwiste, zdejmujemy je z rusztu po ok. 3 minutach).
Na spodzie każdej bułki kładziemy liście sałaty, plasterki pomidora oraz czerwoną cebulę, a na to dajemy mięso i przykrywamy bułką.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tomaszewska i Sikora spacerują z wózkiem. Wydało się, co ich łączy! [ZDJĘCIA]
- Urbańska obnaża się przed młodzieżą w sieci. Nie jesteście na to gotowi [ZDJĘCIA]
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]
- Tamara Arciuch pokazała syna. Znacie go z telewizji, choć bardzo się zmienił [FOTO]