Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Super grillowe przepisy na zakończenie sezonu

al/Ula Sobol
Burgera z grilla poleca Krzysztof Płodzień, barman i barista w Bue Bue.
Burgera z grilla poleca Krzysztof Płodzień, barman i barista w Bue Bue. Bartosz Frydrych
Rzeszowskie lokale zdradzają, jak przyrządzić pyszną karkówkę i jakie trunki pasują, do grillowanych potraw.

Jeśli planujemy grilla, koniecznie powinniśmy zaopatrzyć się w napoje,
które skomponują się z upieczonymi na nim smakołykami. Jak to dobrze zrobić, zapytaliśmy fachowców z restauracji Nora Aktora. Jeśli chodzi o tradycyjne kiełbasy, to większość z was wybierze zapewne złociste piwo, jednak, jeśli idzie o inne potrawy - wino może okazać się znacznie lepszym wyborem.

Grillowana pierś z kurczaka i owoce morza najlepiej smakują z
hiszpańskim Senioro de Valan. Wino to posiada piękny, bursztynowy kolor,
lekko schłodzony zostawia w ustach posmak słodyczy. Grillowana wołowina wspaniale komponuje się z włoskim Toscana. Wyczuwalna w nim nuta malin i wiśni wspaniale podkreśli każdą z potraw.

Do grillowanej ryby nie może zabraknąć białego, chilijskiego wina
Talamanca Sauvignon Blanc. Jest półwytrawne, z nutą kwiatową i dopełni smak każdej, nawet polskiej rybki.

Karkówka w piwnej marynacie (przepis)

Poleca Piwiarnia "Warka"

Mięso:

karkówka, jedna porcja 220 g. Marynata: 25 ml oleju rzepakowego, 1/2 l jasnego piwa, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 liście laurowe, 1 łyżka tymianku, świeżego lub suszonego, 1 papryczka chili, 1 ząbek czosnku, sól oraz pieprz.

Wykonanie:

Z piwa i przypraw przygotowujemy marynatę, łącząc wszystkie przeznaczone na nią składniki. Do marynaty wkładamy mięso i pozostawiamy na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie karkówkę układamy na grillu, pieczemy z każdej strony około 5-7 minut, co jakiś czas smarując marynatą.

Soczysty burger prosto z grilla

Przepis poleca lokal Bue Bue

Składniki:

1 kg mielonego mięsa (najlepiej antrykot), 2 ogórki kiszone i 3 czerwone cebule. Sos: może być belgijski.

Wykonanie:

Mielone mięso (najlepiej antrykot) mieszamy z pokrojonymi ogórkami kwaszonymi oraz czerwoną cebulą. Dodajemy sos.

Doprawiamy pieprzem i solą. Z mięsa formujemy kulki, a następnie je spłaszczamy.

Uformowane burgery razem z bułkami kładziemy na rozgrzanego grilla. Grillujemy wedle uznania (jeżeli chcemy krwiste, zdejmujemy je z rusztu po ok. 3 minutach).

Na spodzie każdej bułki kładziemy liście sałaty, plasterki pomidora oraz czerwoną cebulę, a na to dajemy mięso i przykrywamy bułką.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24