Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lepszy biały ser tłusty od chudego

al/Mira Opalińska
Oprócz białka, wapnia i aminokwasów, w twarogu znajdziemy fosfor, żelazo, cynk, magnez, potas i witaminy: A, D, E i te z grupy B.
Oprócz białka, wapnia i aminokwasów, w twarogu znajdziemy fosfor, żelazo, cynk, magnez, potas i witaminy: A, D, E i te z grupy B. sxc.hu
Organizm gorzej wchłania wapń z serów typu "light". Dlatego w sklepie stawiajmy na kostkę tłustego twarogu.

Witaminy, minerały

Cynk - mikroelement, który wpływa na wszelkie podstawowe procesy życiowe, w tym: gojenie się ran, mineralizację kości, prawidłowe stężenie witaminy A i cholesterolu, pracę układu odpornościowego, wydzielanie przez trzustkę insuliny. Reguluje również ciśnienie krwi i rytm serca, a także odpowiada za zwiększenie ilości plemników.

Biały ser nie jest ani wyszukanym, ani specjalnie cenionym specjałem, a dość często przecież gości na naszych stołach. Zazwyczaj wyrabiany z mleka krowiego, stanowi smaczny dodatek śniadaniowy, składnik farszu w pierogach czy ulubionym serniku cioci.

Tłusty czy chudy cieszy się sporym powodzeniem i dlatego warto poznać nieco więcej szczegółów na jego temat.

Ten niepozorny smakołyk zawiera, odpowiedzialne za budowę nowych tkanek, pełnowartościowe białko i aminokwasy. Odpowiedzialność białka obejmuje także wytwarzanie ciał odpornościowych, hormonów i enzymów.

W serze nie brak też wapnia i magnezu, dzięki którym nasze kości i zęby pozostają w dobrej kondycji. Wymienione tu pierwiastki odpowiedzialne są również za prawidłową kurczliwość mięśni.

Oprócz białka, wapnia i aminokwasów, w twarogu znajdziemy fosfor, żelazo, cynk, magnez, potas i witaminy: A, D, E i te z grupy B. Biały ser polecany jest dla osób borykających się z nadkwaśnością żołądka czy chorobą wrzodową. Poprawia przemianę materii i pomaga przy mdłościach związanych z nadkwaśnością żołądka i stanach zapalnych błony śluzowej jelit. Zawarte w nim witaminy z grupy B, wpływają korzystnie na nasze oczy i stan skóry. W odróżnieniu od sera żółtego, nie podnosi poziomu cholesterolu, chroniąc organizm przed miażdżycą.

Tłusty czy chudy?

Wybierając biały ser, sięgajmy po ten tłusty. Sery typu "light" pozbawione są tłuszczu, przez co cenny wapń jest kiepsko przyswajalny, a do tego nie uświadczymy w nim witaminy D. Nie warto przedkładać niskokaloryczności nad wartości odżywcze, jakich dostarczyć nam może ten pełny, zdrowy ser.

Innym, ważnym czynnikiem przy wyborze sera jest mleko, z jakiego został wytworzony. Najczęściej sery wyrabiane są z mleka krowiego, które może się okazać silnym alergenem dla niektórych z nas. W takiej sytuacji, alergikom polecamy ser, którego podstawą jest mleko kozie.

Serek taki nie powoduje alergii, jest lekkostrawny, pomaga poprawić perystaltykę jelit. Poleca się go osobom z nadciśnieniem tętniczym i chorobami układu krążenia. Do tego zawarte w nim przyswajalne żelazo hamuje rozwój osteoporozy.

Sięgajmy po biały ser i łączmy go z rzodkiewką, szczypiorkiem, koperkiem czy wędzonym dorszem. W upalne, wakacyjne dni wyśmienicie wkomponuje się w śniadaniowy jadłospis. Na zdrowie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24