Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: Lodowiec

Ula Sobol
- Aby upiec biszkopt potrzebne są 4 jajka - radzi autorka przepisu.
- Aby upiec biszkopt potrzebne są 4 jajka - radzi autorka przepisu. Archiwum
Przepis na lodowiec poleca Gabriela Rec z Niepli

Upiec 2 jasne biszkopty w tortownicy z 4 jaj.

Masa: 25 dag masła, 1 szkl cukru, 5 jaj, 1 galaretka + 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 szkl wody, 2 łyżki kakao, 1 kieliszek spirytusu, 3 galaretki różnokolorowe (rozpuścić w połowie wody na talerzu i pokroić w kostkę)

Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, dodać stopniowo żółtka i chłodną galaretkę, dodać kakao i spirytus. Na koniec dodać pokrojoną galaretkę. Biszkopt włożyć do tortownicy, wylać szybko masę i przykryć drugim biszkoptem. Na wierzch ciasta można dać owoce i zalać 2 galaretkami.

Przepis na biszkopt do ciasta Lodowiec:

4 jaja
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Przełożyć na wysmarowaną blachę i upiec. Do ciasta potrzeba 2 takie biszkopty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24