Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: Sałatka z brokułami

Ula Sobol
- Dzielimy brokuł na różyczki i gotujemy - radzi autorka przepisu.
- Dzielimy brokuł na różyczki i gotujemy - radzi autorka przepisu. sxc.hu
Sałatka z brokułami poleca Olga Sulencka z Krzemienicy.

Składniki:

Świeży brokuł 50 dag, ser feta 20 dag, łyżka majonezu, jogurt naturalny 30 dag, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 piersi z kurczaka (ok. 50 dag), 10 dag słonecznika łuskanego, 10 dag żurawiny suszonej, 10 dag sera typu bałkańskiego, bazylia, przyprawa do kurczaka.

Wykonanie:

Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Łyżkę bazylii i przyprawy do kurczaka mieszamy z brązowym cukrem i oliwą, po czym marynatą pokrywamy mięso. Odstawiamy do lodówki na min. Pół godziny. W tym czasie dzielimy brokuł na różyczki, korzeń obieramy nożem (ma grubą warstwę skórki, ok. 1 cm lub więcej, dlatego należy usunąć ją całą) i kroimy w kostkę.

Całość wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy aż zmięknie (ok. 3 - 5 minut). Fetę, jogurt i łyżkę majonezu ucieramy widelcem, aż powstanie gęsty sos, doprawiamy pieprzem do smaku. Słonecznik prażymy na suchej patelni, ciągle mieszając, tak, by się zarumienił, ale nie przypalił.

Kurczaka smażymy bez oleju, do momentu ścięcia mięsa. Ma być miękkie i soczyste.

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo: połowę brokuła, sos, przestudzonego kurczaka, sos, drugą część brokuła. Posypujemy wszystko serem bałkańskim, a następnie kładziemy żurawinę i prażony słonecznik.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24