Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Naleśniki i inne przysmaki Michela Morana

al
Michel Moran, Doradca smaku, Wydawnictwo MUZA, 2014.
Michel Moran, Doradca smaku, Wydawnictwo MUZA, 2014.
W kwietniu Michel Moran, kucharz i pasjonat gotowania, który skradł serca telewidzów jako juror polskiej edycji programu MasterChef powraca z nową książką. Za zgoda wydawcy publikujemy zawarty w niej przepis na naleśniki.

[obrazek1] Michel Moran, Doradca smaku, Wydawnictwo MUZA, 2014."Doradca smaku" to zestaw 80 przepisów na różnorodne potrawy codzienne i wykwintne oraz zbiór skutecznych trików mistrza, które przydadzą się każdemu adeptowi kulinarnej sztuki.

Michel Moran urodził się we Francji, gdzie wychował się i wykształcił. Jego rodzice są Hiszpanami. Swoją przygodę z kulinariami rozpoczął jako 14-latek. Jego droga zawodowa wiodła przez restauracje Paryża, Genewy, Frankfurtu i Luksemburga. W tym ostatnim mieście poznał swoją żonę, Halinę, dla której przeprowadził się do Polski. Jest szefem i właścicielem restauracji Bistro de Paris mieszczącej się w budynku Opery Narodowej.

Za zgodą wydawcy, specjalnie dla naszych Czytelników publikujemy przepis z najnowszej książki mistrza kuchni.

Naleśniki z karmelem pomarańczowym i cynamonem

SKŁADNIKI DLA DWÓCH OSÓB:

Naleśniki: 125 g masła, 2 jajka, 1 żółtko, 125 g mąki pszennej tortowej, 250 ml mleka 2 proc. w temperaturze pokojowej, 1 łyżka cukru pudru, olej.
Karmel pomarańczowy: skórka z 1 pomarańczy, 50 g cukru kryształu, sok z 1 pomarańczy, 50 g masła.
Opcjonalnie: listki melisa.

WYKONANIE

Naleśniki: W małym garnku rozpuszczamy masło i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W dużej misce roztrzepujemy 2 jajka oraz żółtko, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę cały czas mieszając. Następnie dolewamy mleko i dodajemy cukier puder. Całość mieszany do powstania jednolitej konsystencji. Jeżeli powstały grudki, możemy przecedzić masę przez sito. Na koniec stopniowo dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto odstawiamy do lodówki na około 15-30 minut.

Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją delikatnie olejem i smażymy cienkie naleśniki. Gotowe składamy na 4 części i układamy na talerzu.

Karmel pomarańczowy: Skórkę z pomarańczy kroimy w bardzo cienkie paseczki, wrzucamy do suchego rondelka i posypujemy około 25 g cukru kryształu. Całość gotujemy około 3-4 minuty na małym ogniu. Przekładamy na sito i odstawiamy.

Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie zmniejszamy ogień i dolewamy sok pomarańczowy. Całość doprawiamy do smaku cynamonem. Do soku z masłem dosypujemy resztę cukru kryształu, dorzucamy wcześniej przygotowaną skórkę pomarańczy i mieszamy od czasu do czasu, aż składniki się połączą, a karmel zgęstnieje.

Złożone naleśniki układamy na talerzu i polewamy ciepłym karmelem. Dekorujemy listkami melisy i delikatnie, dla ozdoby, posypujemy cynamonem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24