Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy kulinarne czytelników: Placek z herbatnikami

Ula Sobol
Ciasto orzechowe (spód), masa, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki i aż do wykończenia zapasów. Jedną warstwę można posmarować dżemem z czarnej lub czerwonej porzeczki i na samą górę: ubijamy 0,5 l 30 % śmietanki i 2 śnieżki. Dodajemy do tego tężejącą galaretkę cytrynową. Na samym końcu placek posypujemy startą gorzką czekoladą.
Ciasto orzechowe (spód), masa, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki i aż do wykończenia zapasów. Jedną warstwę można posmarować dżemem z czarnej lub czerwonej porzeczki i na samą górę: ubijamy 0,5 l 30 % śmietanki i 2 śnieżki. Dodajemy do tego tężejącą galaretkę cytrynową. Na samym końcu placek posypujemy startą gorzką czekoladą. Autorka przepisu
Krystyna Stefanik z Rzeszowa dzieli się z Czytelnikami Nowin sprawdzonym przepisem na pyszne ciasto, które podbiło serca i podniebienia wszystkich smakoszy słodkości.

Składniki:

2 paczki herbatników, 1 masa krówkowa (puszka), 1 czekolada gorzka, 1 margaryna palma, 0, 5 l mleka, jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 cukier wanilinowy, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, śmietana 30 proc., 2 śnieżki, galaretka cytrynowa, orzechy mielone, proszek do pieczenia.

Ciasto:
5 jaj (białek) - do ciasta na spód, a żółtka do masy, 15 dag cukru
15 dag orzechów zmielonych, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka mąki i łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Białka utrzeć z cukrem. Dodać orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Do gorącego piekarnika 180 - 200 stopni wsadzamy na 15 minut (spód placka).

Masa:

1 margaryna (może być Palma), 0,5 l mleka, 5 żółtek
0,5 szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 cukier wanilinowy.
Żółtka utrzeć ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać mąkę i to wlewamy do gorącego mleka. Musimy ugotować na tzw. "budyń". Gdy ostygnie to ucieramy go z margaryną.

Składanie placka:

Ciasto orzechowe (spód), masa, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki i aż do wykończenia zapasów. Jedną warstwę można posmarować dżemem z czarnej lub czerwonej porzeczki i na samą górę: ubijamy 0,5 l 30 % śmietanki i 2 śnieżki. Dodajemy do tego tężejącą galaretkę cytrynową. Na samym końcu placek posypujemy startą gorzką czekoladą.

Życzę smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowiny24.pl Nowiny 24