Składniki:
Ciasto: 30 dag mąki, 1 ½ margaryny, 2 łyżki wody, 1 łyżka octu, 3 żółtka: Masa orzechowa: 9 jajek, 30 dag cukru pudru, 30 dag orzechów włoskich mielonych, 1 łyżka mąki pszennej.
Wykonanie:
Na stolnicy zagnieść ciasto francuskie i podzielić je na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć blachę. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i orzechy z łyżką mąki, delikatnie wymieszać. Masę orzechową wylać na blachę. Drugą część ciasta rozwałkować i delikatnie przykryć masę orzechową. Piec w 180oC ok. 35 min, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?