Sałatka z pikantnymi pestkami z dyni
Przepis na wiosenną sałatkię podaje Mariusza Nazimek, szef kuchni w restauracji LOFT w Rzeszowie.
Składniki:
1 łyżka świeżego soku pomarańczowego, 1 łyżka czerwonego octu winnego, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżka oliwy z oliwek
gruba sól i pieprz mielony
1 duża główka sałaty maślanej, poszarpanej na małe kawałki
4 rzodkiewki, pocięte na pół i cienkie plasterki, 1 szklanka zielonych nasion dyni
1 łyżeczka chili w proszku
1/8 łyżeczki pieprzu cenne, 1/2 łyżeczki grubej soli, 2 łyżeczki soku z limonki
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W średniej misce wymieszaj nasiona dyni, chili w proszku, pieprz cayenne, sól i świeży sok z limonki, wymieszaj. Rozłóż pestki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec aż pestki zarumienieją, około 10 minut.
W dużej misce wymieszaj sok pomarańczowy, ocet, musztardę i olej, dopraw solą i pieprzem.
Dodaj sałatę i rzodkiewkę do miski, delikatnie wymieszaj z sosem. Podziel sałatkę na cztery talerze i posyp pestkami dyni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice
- Makabryczny żart męża "Królowej Życia". Kobiety mu tego nie darują
- Bieniuk w PRZEŚWITUJĄCYCH spodniach na ściance. Tak wystroić mogła się tylko ona
- Andrzej z "Sanatorium miłości" mieszka w DPS. Nie zgadniecie, kto chce mu pomóc